17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hortum felaketinde radar tartışması

Ankara Çubuk`un Sünlü Köyü`nü vuran hortumun ardından "erken uyarı" tartışması başladı. Meteoroloji Mühendisleri Odası, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü`nün kurduğu radarların kullanılmadığını savundu.

Oda Genel Sektereti Erhan Angı, DMİ Genel Müdürlüğü`nün kullanımında İstanbul, Ankara, Zonguldak ve Balıkesir`de olmak üzere 4 radar bulunduğunu, İstanbul radarına bu yılın Şubat ayında yıldırım düştüğü için kullanılamaz hale geldiğini kaydetti.

Angı, şöyle dedi:

"Bu radarlar kullanılarak yağışın yer ve miktarı hakkında ayrıntılı bilgi verilebilirken fırtınanın da yeri ve şiddeti hakkında bilgi verilerek erken uyarıların alınması sağlanabilir. Eğer Elmadağ radarı teknik anlamda kullanılabilseydi erken uyarı yapılarak en azından bu can kayıpları önlenebilirdi."

BAKAN PEPE: ``RADARLAR KULLANILIYOR``

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ise geçtiğimiz günlerde CHP Konya Milletvekili Atilla Kart`ın Türkiye’de kaç adet meteoroloji radarı bulunduğu, bunlardan kaç tanesinin çalıştırıldığını sorduğu yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, meteorolojik radarların kuruluş amacının ``çok kısa süreli (1-2 saat) hava tahminleri, özellikle de şiddetli hava olaylarının yer ve hareket yönünün belirlenerek olası felaketler için gerekli uyarının yapılması`` olduğunu bildirdi.

Bakan Pepe, şu bilgileri verdi: ``Ülkemizde 4 adet meteorolojik radar bulunmakta ve bunlardan 3 tanesi faal olarak kullanılmaktadır. Şu an İstanbul radarımız hariç diğer üç radarımız hava tahmininde kısa süreli kuvvetli meteorolojik olayların tespiti ve takibinde aktif olarak hava tahmincilerimiz tarafından kullanılmakta ve bu konuda hazırlanan ihbarlar test aşamasında Meteorolojinin Sesi Radyosu`nda yayınlanmaktadır.``

Bakan Pepe, kurumun 4008 kadrosu bulunduğunu, bu kadrolarda 2878 personel çalıştığını bildirdi.

2878 PERSONELDEN 108`İ METEOROLOJİ MÜHENDİSİ

2006 personelin teknik hizmetler sınıfında istihdam edildiğini, bunlardan 417`sini mühendis kariyerli olduğunu belirten Pepe, ``Bu personelden 108`i meteoroloji mühendisi diğerleri ise diğer mühendis gruplarından oluşmaktadır`` dedi.

Pepe, şöyle devam etti: ``2004 yılı için atama izni alınmış boş kadroların derecelerine göre meteoroloji alanında eğitim veren Anadolu Meteoroloji Meslek lisesi mezunu 48 adet, meteoroloji mühendisi 2 adet, bilgisayar mühendisi 2 adet, elektrik elektronik mühendisi 2 adet olmak üzere ÖSYM kılavuzunda ilan edilmiş toplam 54 kadro bulunmaktadır. Görüleceği üzere alınacak olan personel meteoroloji ile ilgili formasyona sahip olup, meslek dışı personel alımı sözkonusu değildir.``

Pepe, ayrıca hava tahminlerinin dışarıdan satın alınmasının söz konusu olmadığını vurguladı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2004 Pazartesi 11:45:35
Güncelleme :21 Haziran 2004 Pazartesi 11:48:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?