24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hortumcuya af yolda

İktidar, Türk Ceza Kanunu’na /TCK) uyum gerekçesiyle tartışma yaratacak yeni bir yasa önerisini daha Meclis gündemine getirdi. Öngörülen düzenlemeyle yüz kızartıcı suçlardan mahkûm edilip affa uğrayanlara getirilen kısıtlamalar kaldırılıyor.

Buna göre, zimmet, irtikap ve dolandırıcılıktan mahkûm edilip affedilenler yeniden banka veya borsa aracılık şirketi kurabilecek. İnancı kötüye kullanmaktan ceza alıp affedilenler polislik veya kamuda müşavirlik, müfettişlik için sınavlara girebilecek.

TCK’de değişiklik ve uyum çalışmasıyla görevli olan AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü , Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki dosyalara af getiren önerisinin ardından tartışmalı bir düzenlemeye daha imza attı. Hakkı Köylü, TCY’ye uyum gerekçesiyle yeni bir adli sicil yasası önerisini dün TBMM Başkanlığı’na sundu. Yasa önerisinde, adli sicil bilgilerinin silinmesi için ’’cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması’’, ’’ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikâyetten vazgeçme veya etkin pişmanlık’’, ’’ceza zamanaşımının dolması’’ veya ’’genel af’’ seçeneklerinden biri yeterli olacak. Yürürlükteki yasaya göre ise adli sicil kaydı; zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma ve dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarda 10 yıl içinde, 5 yıl veya daha az ağır hapis cezasına mahkûmiyet halinde 5 yıl içinde silinebiliyor.

Kısıtlamalar kalkıyor

Öneriyle Milletvekili Seçimi Yasası’ndaki sınırlama dışındaki tüm yasalarda affa uğrayanlara getirilen hak yoksunlukları kaldırılıyor. Zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olanların, ’’affa uğramış olsalar bile’’ , kamuda müşavir, müfettiş olamayacakları, polislik için başvuramayacakları, infaz koruma memuru olamayacakları, lisanslı depoculuk, gümrük antreposu, bireysel emeklilik, borsa aracılık ve bankacılık şirketlerinde ortak olamayacakları ve radyo-televizyon lisansı alamayacakları çeşitli yasalarda düzenleniyor. Öneri yasalaşırsa, bu suçlardan mahkûm olup affa uğrayanların bu kısıtlamaları kaldırılacak.

Önerinin gerekçesinde, ’’belli bir suçtan mahkûmiyete bağlı olarak kişiyi ömür boyu haklardan yoksun bırakacak yaptırım sisteminin kaldırıldığı’’ belirtildi. Maddenin gerekçesinde, ’’Cezalandırılmakla güdülen asıl amaç, işlediği suçtan dolayı kişinin etkin pişmanlık duymasını sağlayıp tekrar topluma kazandırılması olduğuna göre, suça bağlı hak yoksunluklarının da belli süreyle sınırlandırılması gerekmiştir’’ denildi.

Öneriye göre, adli para cezasına ilişkin kararlar adli sicile kaydedilmeyecek. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlar, ancak bir soruşturmayla bağlantılı olarak savcı, hâkim ya da mahkeme tarafından istenince verilmek üzere kaydedilecek. Arşiv kaydında yer alan bilgiler, yasal bir hak yoksunluğu doğurmayacak. Kişinin yakınının adli sicil ve arşiv kayıtları istenemeyecek ve bu bilgiler kişiyi herhangi bir haktan yoksun bırakmak için dayanak olarak kullanılamayacak.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 09:18:33
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 13:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cuneytkuru IP: 81.215.5.xxx Tarih : 22.04.2005 10:50:27
TÜRKİYE ÖZELLİKLE 1980den SONRAKİ YILLARDA İVME KAZANAN YOLSUZLUKLARLA MÜCADELEYİ HEP GÜNDEMİNDE TUTMUŞTUR.HER SEÇİM DÖNEMİNDE SİYASİ PARTİLER YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDECEKLERİNİ SEÇİM BİLDİRGELERİNE KOYMUŞLARDIR.İKDİDARA GELDİKLERİNDEDE AG ÇALIŞMALARIYLA BU KONUYU BİR ŞEKİLDE HALLEDMİŞLERDİR.YOLSUZLUK HIRSIZLIĞIN BURJUVA VERSİYONU MEŞRU BİR OLAY HALİNE GELMİŞTİR.BAKLAVA ÇALAN HIRSIZ BANKA HORTUMLAYANLARADA HORTUMCU DENİLMİŞTİR.YANİ TÜRK SİYASAL HAREKETİ ARTIK HORTUMCULARLA ANILMAYA BAŞLAMIŞTIR.HATTA BU TÜR HAREKETLER SİYASALLAŞMIŞ NERDEYSE MECLİSE GİRECEK KADARDA OY ALBİLECEK GÜCE GELMİŞTİR.GENÇ PARTİ BUNUN TİPİK BİR ÖRNEĞİ.LİBARAL EKONOMİLERDE BU TÜR OLAYLAR OLMAK ZORUNDADIR.HUKUKİ ALT YAPILARIN HAZIRLANMADIĞI ÜLKELERDE YOLSUZLUK YENİ BİR EKONOMİK MODEL OLARAK KARŞIMIZA ÇIKACAKTIR.HÜKÜMETLER BANKALARIN BOŞALAN KASALARINI DOLDURMAK İÇİN BANKALARA TEFECİ FAİZİ UYGULAMALARINA GÖZ YUMARAK VATANDAŞIN CEBİNDEKİ KREDİ KARTLARINDAN BU AÇIKLARI KAPATMAKTADIRLAR.TEFECİLİK MEŞRULAŞTIRILMIŞ VE ARTIK BİREYLERDE BANKALARI ÖRNEK GÖSTEREK FAİZLE PARA SATMAYA BAŞLAMIŞLARDIR.ÇIKAN AFLARDAN YARALANALARA BAKACAK OLURSAK GENELDE TELEVOLELERDE PARA SAÇAN VE DEVAMLI GÜNDEMDE KALAN İNSANLAR OLDUKLARINI GÖRÜRÜZ.BU ÜLKE İÇİN CAN VERİLECEKSE İNANIN BU CANI BU FAKİR VE HOR GÖRÜLMÜŞ İNSANLARDAN BAŞKASI VERMEYECEKTİR.RANT KAVGALARI YAPANLARIN İSE SÖZDE YERDEN YERE VURDUKLARI BATI ÜLKELERİNDE SOLUK ALACAKLARINI GÖRECEKSİNİZ.ÜLKEMİN STRATEJİK NOKTALARINI SATANLARLA YOLSUZLUK EKONOMİSİNDE YÜZENLER ARASINDA SADECE İNCE BİR ÇİZGİ OLDUĞUNA İNANIYORUM .BU HAREKETLERİN ORGANİZE BİR DOĞRULTUDA OLDUĞUNU İŞİN DERİNLİKLERİNE İNİNCE GÖRÜRÜZ.KANLA KURDUĞUMUZ CUMHURİYETİMİZİ BİR KAĞIT PARÇASINA EZDİRMEYİZ.PARA PEŞİNDE KOŞANLARLAR VATAN SEVER DEĞİL PARA SEVENLERDİR.