17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hristiyan Demokratlar'dan AKP'ye övgü

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı itirazlarını yüksek sesle dile getiren ve üyelik yerine 'özel statü' verilmesini savunan Alman Hristiyan Demokratlar Birliği Partisi, AKP iktidarı ve gerçekleştirdiği reformları 'bir rüya' olarak nitelendirdi.
Daha önce AKP'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki en güçlü gruplardan 'Hristiyan Demokratlar' üyeliğine karşı çıkan Alman Hristiyan Demokratlar katı tutumlarını yumuşatarak, 'yolunuz açık' mesajını verdi.
AKP Genel Merkezi'nde parti kurmaylarıyla biraraya gelen Alman Hristiyan Demokratlar Birliği Partisi Genel Başkanı Angela Merkel, AKP iktidarına övgüler yağdırdı. Görüşmede, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ayrıntılı olarak AKP'nin programını ve kimliğini anlattı. AKP'nin muhafazakarlığı ile modernliği birleştiren bir parti olduğunu belirten Fırat, "İslam ve demokrasinin Türkiye'de nasıl bir araya gelebileceğini biz ispat ettik. Sizler de Avrupa'da medeniyetler buluşmasını fiili olarak gerçekleştirmelisiniz" dedi. Merkel de, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Hristiyan Demokratlara uzak durduğundan yakınarak, "Biz Hristiyan değerlere bağlı bir partiyiz. Bu nedenle Türk oyları bize uzak. Siz, dini parti içerisinde nereye oturtuyorsunuz" diye sordu. AKP'li Fırat, dini bireysel bir olgu olarak gördüklerini ve siyasete kesinlikle karıştırılmaması gerektiğini savunduklarını belirterek, "Dine önem veriyoruz, ama bunun siyaset içiresinde yer alması, dinin kendisine zarar verir. Din ve siyaset ayrı yürütülmelidir" şeklinde konuştu.
AKP'nin 3 Kasım seçimlerinde elde ettiği başarıyı öven Merkel, bu başarının Almanya için bir rüya ve bunun Almanya'nın Federal yapısında gerçekleştirilmesinin imkansız olduğunu ifade ederek, "Almanya için rüya olan bu başarı ancak Bavyera eyaletinde olabilir" değerlendirmesini yaptı. Merkel, AKP'nin Avrupa Parlamentosu'nun en güçlü gruplarından Hristiyan Demokratlar olarak bilinen Avrupa Halk Partisi'ne üyeliğine de sıcak baktıklarının altını çizerek, "Üyelik yolunuz açıktır. Biz bu üyeliği destekliyoruz. Bizden yeşil ışık beklemenize gerek yerek yok. Hemen üye olabilirsiniz" dedi.
İki parti arasındaki ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, AKP kurmayları Almanya'daki Türk vatandaşlarına seçme ve seçilme haklarının tam olarak verilmesinin ve siyasi partiler içerisinde aktif rol almalarına imkan sağlanmasını talep etti. Görüşmede, Kıbrıs ve AB konusunun ele alınmadığı öğrenildi.
DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 15:00:51
Güncelleme :16 Şubat 2004 Pazartesi 19:31:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?