19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hristiyan Demokratlar’ın kongresi başladı

Almanya’da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik’in bugün başlayan kongresinde gündemin üst sırasına ”yurtseverlik” oturdu. Siyasal program arayışı içinde olan Hristiyan Demokratlar, hükümet partilerine karşı Almanya’da yaşayan yabancıların uyumunu kullanmak istiyor...

İç tartışmalar ve istifalar ile dolu bir yılın sonunda muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik, bugün başlayan kongresiyle parti içi kavgaları sona erdirmek ve koalisyon hükümetine siyasal bir taaruz başlatmak istiyor.

Ancak hedef yalnızca ülke çapında yapılacak genel seçimler değil. Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da Mayıs 2005’te yapılacak eyalet parlamentosu seçimleri ve burada 40 yıllık Sosyal Demokrat iktidarı devirmek de kongrenin bu eyaletin başkenti Düsseldorf’ta yapılmasının bir nedeni.

Parti içi yapılanma

Hristiyan Demokratlar’ın kongresi bir başka açıdan da önem taşıyor: Kongrede parti başkanı Angela Merkel’in yeniden parti genel başkanı seçilmesi kesin, ancak alacağı oyların sayısı, parti için krizin bittiğini ya da bitmediğini belirleyecek. 2002 yılında kongreye katılan delegelerin yüzde 93.7’si Merkel’in ikinci dönem parti genel başkanlığına getirmişti.

Merkel bugün yapılacak oylamada benzer bir sonuç alabilirse, o zaman 2006 yılında Schröder’in karşısına başbakan adayı olarak da çıkabilir. Hristiyan Demokratlar’da geniş bir kitle Merkel’in başbakan aday olmasını isterken, kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik, bu kararın en erken 2005 yılı sonbaharında alınmasını talep ediyor.

Genel başkanlık seçimlerinin yanısıra, partinin genel başkan yardımcıları da seçilecek bugün. İstifa eden ekonomi uzmanı Friedrich Merz’in yerine istihdam piyasası konusunda uzman bir isim, Karl-Josef Laumann’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Merkel’in favori ismi, eski içişleri bakanlarından Wolfgang Schaeuble, parti içi seçimlere aday olmadı.

Yurtseverlik kavramı

Gündemdeki parti içi yapısal bu maddelerin yanısıra, kongrede ele alınacak bir başka önemli nokta, hükümetin çokkültürlülük ve yabancılar siyasetine karşı ağırlık oluşturması amacıyla yurtseverlik konusunda tartışma yaşanacak. Parti Genel Sekreteri Laurenz Meyer, çokkültürlü toplum hayallerine karşı yurtserverlik kavramını destekleyeceklerini açıkladı.

Meyer, yurtseverliğin Almanya’da siyasetin temelini oluşturmasını talep ederken, Hristiyan Demokrat Birlik başkan yardımcısı Christoph Böhr de, yurtseverliğin ülkeyi birleştireceğini umuyor. Böhr bu konuda ”Bunun için genç insanların kendi kültürlerine, kendi tarihlerine daha açık bir biçimde yakınlaştırılması gerekiyor. Bu bağlamda örneğin uluslararası spor karşılaşmalarında olduğu gibi başka zamanlarda da, örneğin liseyi bitirirme törenlerinde ulusal marşın söylenmesini talep ettim" diye konuştu.

Çocuklara dil sınavı önerisi

Hristiyan Demokrat Birlik Kuzey Ren Vestfalya eyalet örgütü başkanı Jürgen Rüttgers de öncü kültür tartışmalarına yeniden girerek, Almanya’da yaşamak isteyen yabancıların, bu toplumun değer yargılarını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Rüttgers, kongre öncesinde daha da ileriye giderek, dört yaşındaki tüm çocukların dil sınavına tabi tutulması gerektiğini belirtti. Göçmenlerin Alman yurttaşlığına alındıkları zaman, Alman Anayasası’na bağlılık yemini etmesini talep eden Rüttgers, yurtseverlik tartışmasının içinde yabancılarınn Almanlar’ın kurallarına uyması gerektiğini vurguladı.

Hristiyan Demokratlar bu kongrede kısa vadeli siyasal geleceğini belirlemek istiyor. Yurtseverlik tartışması da istihdam piyasası ve sosyal alanda yapılması talep edilen reformlar gibi, hükümet politikalarına karşı bir girişim olarak bugün ve yarın sürecek kongrede ele alınacak konular.

DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 14:06:08
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 14:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?