26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

HSYK'da seçim günü

Hakim ve savcılar, adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği için sandık başına gidiyor.

Her ilde, il seçim kurulunun yönetim ve denetimi altında yapılacak seçimde, o ilde ve ilçelerinde görev yapan hakim ve savcılar oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), adli ve idari yargı seçim çevreleri esas alınarak oluşturduğu kesin seçmen listelerinde yer alan 10 bin 471 adli ve bin 268 idari hakim ve savcının oy kullanacağı seçimde, en çok oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilmiş olacak. Oylarda eşitlik halinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), aralarında ad çekmek suretiyle sıralamayı tespit edecek.

HSYK üyeliği için 7 asıl ve 4 yedek üye adli yargı, 3 asıl ve 2 yedek üye de idari yargıdan seçilecek.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimine saatler kala adaylardan Yargıtay Tetkik Hâkimi Dr. Teoman Gökçe ve Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Hâkim Ahmet Kaya, yaptıkları ortak açıklamada, adaylıklarının devam ettiğini, adaylıktan çekildikleri yönündeki haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

Açıklamada, “demokrasiyi içine sindiremeyen bir kısım çevrelerin” Teoman Gökçe ve Ahmet Kaya isimlerini kullanarak seçimde oy kullanacak hakim ve savcıları telefonla aradıkları ve kısa mesaj göndererek, “kimi adaylar lehine HSYK üye adaylığından çekildikleri” yönünde asılsız haberler yaydığı belirtilerek şöyle denildi?
“Konumlarımızda ve adaylık iradelerimizde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Yayılan bu haberler tamamen asılsız olup sorumlular hakkında YSK ve adli merciler nezdinde yasal yollara başvurulacaktır.”

HSYK üyesi adayı Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Serter de, bir kısım kişiler lehine adaylıktan çekildiğine dair kötü niyetli haberler üretildiğini ve bu durumun meslektaşlarına kısa mesaj şeklinde gönderildiğini belirterek, “Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Karşıyaka 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Hasan Fahri Göncü de adaylıktan çekildiğine dair meslektaşlarına kısa mesaj çekildiği yönünde duyumlar aldığını anlatarak, adaylığının devam ettiğini kaydetti.

HSYK üyesi adayı Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar ise, meslektaşlarını telefonla arayan kişilerin bir başka aday lehine adaylıktan çekildiği yönünde asılsız haberler yaydığın belirterek, “Bu çirkin komployu hazırlayan kişi ya da kişilerle yargı önünde hesaplaşacağım” açıklamasında bulundu.

HSYK üyeliğine aday olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Köroğlu da, hakkında adaylıktan çekildiği yönünde söylentiler yayıldığını belirterek, YSK’ya şikâyette bulundu.

Köroğlu, “HSYK üyeliği seçimlerine hile karıştırmak isteyen bazı odaklar, seçimler öncesi adaylıktan çekildiğim şeklinde çirkin bir söylenti yaymaya çalışmaktadır. HSYK için adaylığım devam etmektedir” dedi.

‘Bakanlığın adayları’YARSAV, açıklama yapan 6 isimden Göncü dışındakilerin seçimde Adalet Bakanlığı tarafından örtülü biçimde desteklendiğini iddia etmişti.

‘YARSAV’da bölünme yok’

YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, seçimler için YARSAV’da bölünme olduğu iddialarını yalanlayarak, şöyle dedi:

“Belirli bazı yazılı, sesli ve web tabanlı basın kuruluşlarında yer alan, mevcut yönetim kurulunda yer almamama rağmen adımın da geçtiği tek yanlı, gerçek dışı ve hukuk dışı yayınlar nedeniyle, her türlü hukuksal yollara başvurulacaktır. Belirli merkezler için sonuç alma hedefine güdümlü bu haberler etkilerinin giderilmesini olanaksız kılmak için son güne, son dakikaya ayarlanmıştır. Soyut, tek yanlı, gerçek dışı, hukuk dışı ve tek merkez çıkışlı bu yayınlar gerçekte güçsüzlüğü güce çevirebilmek için yargı üzerinde çok amaçlı olarak yazılan bir senaryonun oynanmakta olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yargı, yargıya bırakılmalıdır. Yargıç ve savcılar, yargıç ve savcılara bırakılmalı, iradelerine müdahale edilmemelidir.”

Ankara Barosu Yönetim Kurulu da, “HSYK’ya yapılan seçimlerde üyelerin tarafsızlığına, liyakatine ve siyasi kimliğinin baskın olmamasına azami özen gösterilmesini, aksi takdirde toplumdaki her bireyin güvencesi olan yargı bağımsızlığının tehlikeye gireceği” uyarısında bulundu.

HER İL BİR SEÇİM ÇEVRESİ

Adli yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde her il bir seçim çevresi olarak belirlendi ve adli yargı hakim ve savcıları, görev yaptıkları yerin bağlı olduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacaklar.

İdari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde, bölge idare mahkemesinin bulunduğu yargı çevresi bir seçim çevresi olarak tespit edildi. İdari yargı hakim ve savcıları da görev yaptıkları yerin yargı çevresi içerisinde yer alan bölge idare mahkemesinin bulunduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacaklar.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı olan kağıtlara bastırılan oy pusulasında, adaylar soyad alfabe sırasına göre liste halinde yer alacak ve oy kullanan hakim ve savcılar, adayın ismi karşısındaki boş kutucuğu işaretlemek suretiyle oyunu kullanabilecek.

Seçmen hakim ve savcılar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu başkanına vermesi halinde oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

Her seçim çevresinde bir sandık kurulacak. Her sandıkta 100 seçmen oy kullanabilecek, seçmen sayısının 100'ü aşması durumunda yeni bir sandık kurulabilecek.

..
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2010 Pazar 09:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?