23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

HSYK'dan sert bildiri

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçimle gelen üyeleri, ''Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikte yargının biriken sorunlarını çözmekten uzaklaşılarak, yürütmenin, yargıyı etki altına almayı hedeflediğini'' savundu.

HSYK'nın seçimle gelen (Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen 10 asıl ve yedek) üyeleri, kişisel görüşlerini yansıtan yazılı bir açıklama yaptı. Hukukun üstünlüğü ile yargı bağımsızlığı arasındaki bağın çok iyi değerlendirilerek hassas dengelerin bozulmaması gerektiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikte, yargının biriken sorunlarını çözmekten uzaklaşılarak, yürütme, yargıyı etki altına almayı hedeflemiştir. Hakim adayları ile avukatlıktan alınacakların mülakatının ve mevcut yargıçlardan da Teftiş Kurulu'na alınacak müfettişlerin atamalarının bakanlıkça yapılması, HSYK sekretaryası ile müstakil bütçe ve binasının bulunmaması; bunların çözümü için herhangi bir gayret gösterilmemesinin yargı bağımsızlığını engelleyeceği gibi yargıda siyasallaşma yaratacağı da açıktır.''

AA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2005 Çarşamba 16:02:23
Güncelleme :6 Temmuz 2005 Çarşamba 16:05:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?