19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hükümet, e-Devlet'i üstlenecek firma arıyor

Hükümet, e-Dönüşüm Türkiye Projesi’nin yazılımını üstlenecek firmayı arıyor. Başbakan Erdoğan, e-devlet’e ana yüklenici olmaya aday firmaların imkanlarını bizzat yerinde görecek.

Türkiye’nin bilgi toplumuna geçiş çalışmalarının hızlandırılması, bilgi toplumu strateji ve politikalarının belirlenerek bu alandaki tüm faaliyetlerin bir bütünlük içinde yürütülmesi ve ekonomik ve sosyal dönüşümün gerekleştirilmesi amacıyla hazırlanan ve Hükümet’in Acil Eylem Planı’nda da yer alan e-Dönüşüm Türkiye Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Projenin koordinasyonunu üstlenen Devlet Planlama Teşkilatı, kurduğu çeşitli çalışma gruplarıyla e-devlet’in altyapı hazırlıklarını sürdürürken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve Başbakan Başmüşaviri Fikret Üçcan’dan oluşan e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu da, e-devlet projesinin hayata geçirilmesi yönünde adımların atılması için gerekli kararları alıyor.

E-Dönüşüm Türkiye Projesiyle ilgili altyapı çalışmaları sürerken, hükümet de e-devletin yazılımını üstlenecek ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi’ne ana yüklenici olacak firmanın belirlenmesi için çalışmalarını gizlilik içinde yürütüyor. Alınan bilgiye göre çalışmalar, projenin yazılımının hangi yöntemle gerçekleştirileceği üzerinde yoğunlaştı. Projeye dahil olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kendi bilgi işlem altyapısını oluşturmak için ihale yoluyla yazılım şirketleriyle anlaşması gündeme gelirken, başka bir ihtimal ise e-devlet projesinin tümünün yazılımının tek bir şirket tarafından yapılması. e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu bu konuda karar alacak ve alınacak karar doğrultusunda Haziran ya da Temmuz ayında hukuki düzenleme yapılacak.

Hükümet, bu konuda yazılım firmalarıyla görüşmelere de başladı. Bu kapsamda Başbakan Erdoğan’ın da projenin yazılımı için aday olan firmalarda bizzat incelemelerde bulunacağı öğrenildi. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki günlerde e-devlet projesine ana yüklenici olmak için aday olan Havelsan firmasina giderek firmanın imkan ve kabiliyetlerini yerinde görecek. Erdoğan’ın, güçlük bir ekonomik yazılım kabiliyetine sahip olan Havelsan’ın yanında diğer büyük yazılım firmalarında da incelemelerde bulunması planlanıyor. Yapılacak görüşmeler sonunda ana yüklenici firmanın hangi yolla belirleneceği de saptanacak.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan, 8-10 Mayıs günleri arasında ODTÜ’de düzenlenecek Bilişim Şurası’nı katılarak burada konuyla ilgili önemli mesajlar verecek ve e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu’na, nasıl bir model oluşturulması gerektiği yönünde yol gösterecek. Gerekli hukuki düzenlemenin yapılmasının ardından projenin ana yüklenicisinin belirlenmesi amacıyla sonbaharda ihaleler başlayacak. e-Dönüşüm Türkiye Projesi’nin bütçesi de 2004 yılı içinde netleşecek. Projenin oldukça kısıtlı olan bütçesinin artırılması için gerekli çalışmalar yapılacak. Proje’nin eksiksiz olarak hayata geçirilmesi içinse 2005 yılında düğmeye basılacak ve Türkiye 2005’te e-devlete kavuşacak.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 12:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?