2
Mayıs
2025
Cuma
ANASAYFA

Hükümet kesenin ağzını açtı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün, "100 bin lira batarsa batsın. Yeter ki aralarından bir Bill Gates çıksın" dediği hibe destek programına öğrenciler akın etti. Gençler 1598 başvuruyla rekor kırdı.

Üniversitelerde okuyan zeki öğrencilerin beyin gücünü önce projeye, daha sonra yatırıma dönüştürmek amacıyla başlatılan "Teknogirişim Sermaye Desteği Programı"na ilgi katlanarak artıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün "Batarsa batsın" diyerek 2009'da başlattığı projeye 2012 yılı için 50’si yabancı ülkelerden olmak üzere 1598 başvuru geldi.

'Bill Gates'ler çıkar

Programla ilgili bilgi veren Ergün, dünyada milyar dolar seviyesinde değeri olan şirketlerin, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulduğunu söyledi. Ergün, "Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Apple gibi küresel firmaları niçin olmasın? Bu program, beyin göçünü tersine çevirmeye başlayan bir özelliğe sahip" dedi.

Karşılıksız 100 bin lira

Ergün, bu programla eğitimli ve nitelikli gençleri teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini hayata geçirmelerine destek olduklarını söyledi. Proje kapsamında her yıl 100 genç girişimciye karşılıksız, kefilsiz, geri ödemesiz 100'er bin lira verdiklerini, teknoparklarda kendileri için yer tahsis etiklerini belirten Ergün, şu bilgileri verdi:

Şirket kuracaklar

"Bu yıl 500 teknogirişimci gencimize 100'er bin lira hibe vererek, şirket kurmaya teşvik edeceğiz. 3 yıl önce 10 milyon lira bir bütçe ile başladığımız bu projenin bütçesini bu yıl 50 milyon liraya çıkarttık. Türkiye’de girişimcilik artık başlı başına bir sektör haline gelmeli. Gençlerimizin sadece iş aramaya değil, iş kurmaya da odaklanmaları gerekiyor."

İleri aşamada destek artacak

Programla ilgili yeni çalışmalar da yaptıklarını belirten Bakan Ergün, şunları söyledi: "Şimdi destek modelinin ikinci, üçüncü fazını çalışıyoruz. Belli bir prototip ürün elde eden şirketler ikinci faza geçecek. Bu şirketlere 500 bin lira hibe destek vereceğiz. Üçüncü fazda ise risk sermayesi şirketi bu firmalara ortak olacak. Dördüncü fazda ise bu şirketleri büyük firmalar satın alacak."

ABD üniversiteleri bile başvuru yaptı

Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre, bu yıl programa en fazla başvuru yazılım sektöründen geldi. ODTÜ, 226 teknogirişimciyle bu yıl da en çok başvurunun yapıldığı üniversite oldu. Yurtdışındaki 50 üniversiteden 69 girişimci başvuru yaparken ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Kaliforniya, George Washington, Stanford ve Berkeley üniversitelerinden başvuru alındı.

 

Bugün
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2011 Cumartesi 19:55:36
Güncelleme :17 Aralık 2011 Cumartesi 20:04:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 17.12.2011 23:15:37

Su iki Cümleye bakin sayiyla kendinize gelin. "hükümet kesenin agzini acti" Kefilsiz sorumsuz kredi." Daha bismillah demeden isi bu cümlelerle baslamak daha bastan kese acilir herkez dalar dalinan keseden ne alirsan al ne yaparsan yap hurra hurra Aslinda güzel bir kredi sistemi ama sarti surtu yerine gelmeli bir konsept icin alacak kisiler konsebini sunmali  konsept kabul edilirse kurulusa göre bu keredi kontollü verilmeli. is yürüyor arada bir kontrol edilmeli tersi oluyor yürümüyor iflas vs.oluyor sarti surtu bir igneyi bile kredi alinan yerden habersiz satmamali devretmemeli  vs. herhalde bu veya buna göre sarti surtu var sanirim. Öyle dingonun agiri gibi benim senin vergilerinle toplanan tüyü bitmemis yetim hakki olan bu paralari kesenin agzini acmakla sorumsuzca dagitmakla olmaz dogru düzgün usul icinde Dagitmanin yanindanim .    ÖRENEK bir zamanlar her ev hanimina  veya evinde igne iplik olan  CILLER zamaninda kredi dagitildi Bu krediyi dogru yolda kullanan ben hic görmedim. kimi koltuk aldi kimi bilmem ne yapti oldumu bu kredi dasgitim sistemi bence bu is bunun gibi ise kim olur diyorsa buyursun oldu tarafini anlatsin. Genede kesenin agziniacmasini kontollü verirse kredi sistemi cok cok güzel bir yoldur.