22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Hükümet seçim yatırımına başladı

Hemen her hükümet döneminde yaşanan seçim popülizmi 'kendini diğer iktidarlardan farklı olarak' niteleyen AKP iktidarında da kendini gösterdi. 

Yıllardır tüm ısrarlara rağmen IMF'nin talimatlarını dinleyerek 'gıda ve turizm' sektörlerinde KDV indirimini yapmayan AKP Hükümeti, 22 Temmuz'daki seçimler öncesinde bu icraata imza atmaya hazırlanıyor. Bilindiği gibi gıdada KDV indirimi birtakım mallarda ucuzlama getirecek ve AKP de bunu miting alanlarında malzeme olarak kullanacak.

Turizmdeki KDV indirimi ise bu sektörden ekmek yiyen milyonlarca seçmeni (!) ilgilendiriyor.

AKP Hükümeti'nin seçim yatırımı olarak nitelendirilebilecek bir diğer icraatı ise çiftçiye sıfır faizli sulama kredisi vermek olmuştu.
Geçtiğimiz yıl kendisine derdini anlatmak isteyen Mersinli bir çiftçiye "al ananı da git" diyerek sert çıkan Başbakan Erdoğan, seçim öncesi çiftçinin gönlünü “bedava kredi” yle almaya çalışıyor. Ziraat Bankası ve Tarım Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla 1 Mayıs’ta uygulamaya giren “sulama kredisi” ni kendisi duyurmak isteyen Erdoğan, bu isteğini önceki gün imza töreni yaparak gerçekleştirdi. Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuşan Erdoğan, “Bu projeyle çiftçi, elini cebine atmadan, 5 kuruş harcamadan sulama sistemine sahip olacak” diye konuştu. 

AKP, yine devlet kasasından finanse edeceği bir diğer icraat olarak da, kamu kuruluşlarında halen geçici işçi statüsünde çalışan 218 bin kişinin kadroya geçirilmesi çalışmalarını sürdürüyor.


IMF BU İŞE NE DİYECEK?

Hükümet, IMF’nin tepkisi nedeniyle beklemeye aldığı turizmde KDV indirimini, IMF ile gözden geçirme tamamlanınca, uygulamaya geçirme kararı aldı. Turizmde yüzde 18 olan KDV’yi yüzde 8’e düşüren tasarı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.
Bakanlar Kurulu’ndan çıkmasının ardından Meclis’e sevk edilecek tasarının seçimlerden önce yasalaşması bekleniyor.
Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Vergi Konseyi tarafından hazırlanan turizmde vergi indirimine ilişkin düzenleme Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. İmzaların hızla tamamlanarak tasarının Meclis’e gönderileceği bildirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mart ayı başında sektör temsilcileriyle Antalya’da yaptığı toplantıda KDV indirimini açıklama kararı almış ancak Altıncı Gözden Geçirme için Türkiye’ye gelen IMF heyeti tepki gösterince, Erdoğan bu kararını askıya almak durumunda kalmıştı. Tasarının, geçen hafta IMF ile tamamlanan Altıncı Gözden Geçirme çalışmalarının ardından gündeme gelmesi dikkat çekti.

SPORDA DA VERGİ İNDİRİMİ

Maliye Bakanlığı yetkilileri, ANKA Ajansı’na, turizm ve gıdada vergi indiriminin ardından, spor faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmetlerden alınan yüzde 18’lik KDV’de indirime gidilebileceğini söylediler. Özellikle, spor kulüplerinin bu yönde talepleri olduğunu belirten yetkililer, spordan alınan verginin toplam vergi gelirleri içindeki payının çok düşük olduğuna dikkat çektiler.

GEREKÇE AVRUPA STANDARTLARI

Bu arada Maliye Bakanlığı kaynakları, turizmde KDV indiriminin gerekçesi olarak AB standartlarına uyum sağlanmasını gösterdiler. Buna göre; Türkiye, turizmde yüzde 18’lik KDV oranı ile AB ülkeleri arasında başı çekiyor. Avrupa ülkelerinde, turizme büyük bir döviz kaynağı olarak bakılırken, KDV oranları da düşük tutuluyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda, turizmden alınan verdi normal KDV oranının üçte biri düzeyinde tutuluyor. Fransa’da KDV yüzde 19.6 ancak turizmde KDV yüzde 5.5 uygulanıyor. Portekiz’de KDV oranı yüzde 17 iken turizme gelince bu oran yüzde 5’e iniyor. Yunanistan’da KDV yüzde 18 iken, turizm KDV’si yüzde 8 olarak uygulanıyor. Turizmde KDV oranı İtalya’da temel KDV yüzde 20 , turizmde ise bu oran yüzde 10 olarak uygulanıyor.

UNAKITAN: GIDA VE TURİZMDE İNDİRİM HEDEFLİYORUZ 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gıda ve turizmde KDV oranlarının yüzde 8’e indirilmesini hedeflediklerini söyledi. Unakıtan, bazı gıda ürünlerinde yapılacak KDV indiriminin bu yıl uygulamaya gireceğini söyledi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin 32’inci Olağan Genel Kurulu öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AB’ye uyum kapsamında “vergilerde uyum" sağlanması gerektiğini belirterek, turizm ve gıdada 2008 yılı itibariyle KVD oranının yüzde 8’e indirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Unakıtan, birçok AB ülkesinde ve Avrupa çanağı ülkelerindeki turizmde uygulanan vergi oranlarının çok düşük olduğuna işaret ederek, bunun Türkiye açısından haksız rekabete yol açtığını anlattı. Unakıtan, bu durumun gıdada söz konusu olduğunu söyledi. Konuyla ilgili ayrıntıların Hükümet’in kararından sonra belirleneceğini kaydeden Unakıtan, teknik çalışmaların yapıldığını, bugün ya da en geç yarın tamamlanacağını anlattı.

BÜTÇEYE YÜK GELECEK YILA AKTARILACAK

Bütçeye yük getirecek olan KDV indiriminin turizmde 2008’de gıda için de bazı kalemlerde gelecek yıl, bazılarında da kararın çıkmasından bir ay sonra uygulanacağını söyledi. Unakıtan, gıdanın vergi yoluyla pahalılaşması gerektiğini belirterek, mali politikalarla sosyal politikaların aynı doğrultuda olması gerektiğini söyledi. 

BİR MÜJDE DE BAKAN ŞENER'DEN

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdallatif Şener, hükümetin çiftçilere vaat ettiği bitkisel ürün primlerinin Haziran ayı başında tamamen ödeneceğini müjdeledi.

Bakan Şener, Karacaoğlan Festivali'na katılmak için geldiği Adana'nın Kozan ilçesinde yaptığı açıklamada, "Çiftçilerimizin bitkisel ürün destek primleri daha önce de sözünü verdiğimiz gibi Haziran ayı başında ödenmiş olacak" dedi.

Yeni sezon hububat fiyatının açıklanmadığını belirten Şener, "Çukurova bölgesinde hasat sezonu yaklaşıyor. Bu süre dikkatli şekilde takip edilmektedir. Fiyatlar yakınlarda açıklanır. Ancak şunun bilinmesi lazımdır. Biz köylümüzün, çiftçimizin hangi şartlarda üretim yaptığını, üretim mücadelesi verdiğini biliyoruz. Bu bakımdan takip ediyoruz. Bu seni de hububat fiyatları çiftçimiz açısından uygun olacaktır. Elinin emeğinin karşılayacak düzeyde olacaktır. Ama miktar itibariyle şu anda bir şey söylemek mümkün değildir. Merak etmeyin, bütün Çukurovalılar gönlünü ferah tutsun. Çukurova'nın menfaati neyse bizim de yapacağımız odur" diye konuştu.


KIRGIN ÇİFTÇİYE SIFIR FAİZLİ KREDİ

Hükümet 2007 yılının başında çiftçiye sulama kredisi için başlattığı çalışmada, yola “yüzde 7 faiz” fikriyle çıkmıştı. Buna göre Ziraat Bankası’nın uyguladığı yüzde 17.5 oranındaki faizin yüzde 7’si çiftçiden alınacak kalan faizin bir kısmını Hazine, bir kısmını da Tarım Bakanlığı fonlarından karşılanacaktı. Ancak seçimlere doğru proje değiştirilerek çiftçiden hiç faiz alınmaması, faiz yükünün yüzde 10.5’ini Hazine’nin, yüzde 7’sini ise Tarım Bakanlığı’nın üstlenmesine karar verildi. Ziraat Bankası proje kapsamında toplam 1 milyar YTL’lik kredi vereceğini hesapladı.

Projeye göre krediden yararlanmak isteyen çiftçi önce sulama sistemi kuracağı firmayı belirleyecek. Ardından ilgili Ziraat Bankası şubesine başvuracak. Ziraat Bankası, proje kapsamında 1 milyar YTL kaynak ayırdı. Proje başına çiftçiler 250 bin YTL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Kurulan sulama sistemleri, 5 yıl firma garantisi altında olacak. Firmanın çiftçinin tarlasına kuracağı sulama sisteminin ücretini banka ödeyecek. Çiftçinin anapara borcu, 5 yıl boyunca kendi hesabına yatırılan doğrudan gelir desteği ödemelerinden eşit taksitler halinde kesilecek.

Örneğin çiftçinin anapara borcu 5 yıl boyunca yılda 100 YTL ise ve yılda hesabına 150 YTL doğrudan gelir desteği yatırılıyorsa, bu tutardan 100 YTL kesilecek, kalan 50 YTL çiftçinin cebinde kalacak.

GEÇİCİ İŞÇİLER KADROYA ALINIYOR

Kamu kuruluşlarında halen geçici işçi statüsünde çalışan 218 bin kişinin kadroya geçirilmesi çalışmaları sürüyor.

Maliye Bakanlığı da, yeni sözleşmeliler için unvanlar itibarıyla ücret tavanları belirliyor.

Maliye Bakanlığı kamuda geçici işçi pozisyonlarında çalışanların hangilerinin sürekli işçi, hangilerinin sözleşmeli personel statüsüne alınacakları konusunda kamu kuruluşlarına yönelik bir dizi bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bu toplantılarda, büro işinde çalışan geçici işçilerin sözleşmeli, diğerlerinin ise sürekli işçi kadrolarına geçirileceği bildirildi.

Bu süreçte Devlet Personel Başkanlığı da, kamu kuruluşlarından geçici işçilerle ilgili tekliflerini 1 Haziran'a kadar Başkanlığa iletmelerini istedi.

Bu arada Maliye Bakanlığı da, geçici işçi olarak çalışırken sözleşmeli statüsüne alınacaklarla ilgili yeni ücret skalası için harekete geçti.

Yeni ücret tavanlarının emsal memur maaşlarından fazla olmamasına da dikkat ediliyor.

Geçici işçilerden yeni sözleşme ücretini beğenmeyenler de, eskisi gibi geçici işçi statüsünde çalışmaya devam edecek.

Kanun gereği kamu kuruluşları, normalde işçilerce yürütülen işleri yapan geçici işçileri ise doğrudan sürekli işçi kadrosuna geçirecek.

Sürekli işçi olanlar, eski ücretlerini almaya devam edecek.

İlgili Kanunda belediyeler dışındaki kamu kuruluşlarının, sözleşmeli veya sürekli işçi statüsüne alınacak geçici işçilerle ilgili kadro ve pozisyon tekliflerini, 20 Temmuz'a kadar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına iletmeleri öngörülmüştü.

Belediyelere ise bu işlem için 20 Ağustos'a kadar süre verilmişti.

Ancak Devlet Personel Başkanlığı, belediyeler dışındaki kamu kuruluşlarının bu işlemi 1 Haziran'a kadar yapmalarını istiyor.


Kenthaber
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 01:00:28
Güncelleme :25 Mayıs 2007 Cuma 08:53:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.224.140.xxx Tarih : 24.05.2007 17:00:55
Halkın siyasi linç olarak algıladığı UZAN ailesi ile ilgili el konulanlardan İmarzede yaptığınız insanların Devlet garantisinde olan bu bankadaki hesaplarında bulunan paralarını İradelerinin dışında bloke ettiniz ve bu paraları piç yaparak sıfır faizle taksit,taksit ödediniz.Sizlerin yüzünden Devlete,insanlara güvenleri kalmadı.Yaptıklarınızı İmarzedeler unutmadı ve ölene kadarda unutmayacak.Ne mi yaptınız.Hakkı ve hukuku hiçe saydınız.Dayatma yaptınız.İradenin dışında tek taraflı sokak eşkiyası gibi zorla elleri tutup taşın altına koydunuz.O ellerde ve beyinlerde Araz bıraktınız.Bu yaptıklarınız olayın manevi yönü.Birde Bloke ettiğiniz paralarla ilgili imarzedelerin Munzam zararları halen devam etmektedir.Hakkı olana geçmişte haklarını vermediniz.Şimdi de insanları kandırmak için geçmişte acı çektirdiğiniz insanlara aklınızca güzellik yapmaya çalışıyorsunuz ancak;çok geç kaldınız.Kusura bakmayın keriz uyandı.NOT:UZAN'ların Devletten kredi almadan kendi imkanlarıyla yaptırdığı BERKE Barajının Dünyada kaçıncı sıraya girdiğini,yılda ne kadar elektrik ürettiğini,maddi değerinin paha biçilmez olduğunu söyleniyor.Maddi değerinin ne kadar olduğunu Milli servetmi değilmi bunları bilmek istiyorum.Saygılarımla

hasan ÇAY IP: 85.110.31.xxx Tarih : 25.05.2007 00:38:49
bir akp li olarak bu davranışlarını esefle kınıyorum halka sürekli bağırıyolar ya bu milletinin gözü açıldı diye önce kendi gözünüzü açın lütfen bu senaryolar sıktı artık.enflasyon düzeldi ekonomi şöyle oldu böyle oldu diyosunuz ya yavv sizin bu ekonomi garibana hiç yansımayacakmı zengin yinemi zengin olcak ALLAH DAHA ÇOK VERSİN.SAYGILAR.gırık hasan

mehmet özdemir IP: 85.100.111.xxx Tarih : 24.05.2007 20:42:11
Bu hep böyle olmuştur. Politikacılar genelde seçim öncesi yapmayacağız dedikleri herşeyi yapar. Daha bu başlangıç daha neler gelecek neler; *gecekondu afları, *hazine arazilerini bedava tapu ile dağıtmalar vs. Kolay mı, çok kişinin kalbini kırdılar. *Öncelikle memurları %2 gibi komik zamlara mahkum ettiler, enflasyonun %8,5 çıktığı bir yılda, *çiftçilerin yüzüne "AL ANANI DA GİT!" dediler. Tahıl'ın parasını 6 ayda veremediler, fındığı almayıp üreticiyi toptancının eline/insafına terkettiler, *İlk geldiklerinde (2001) bedavaya oturuyorsunuz deyip Lojman kiralarına %50 zam yapıp Allahın dağındaki sobalı 85 M2'lik lojman için 260 milyon TL istediler. *Evsahiplerine öyle bir vergi getirdiler ki, onlarda acısını kiracıdan çıkardı (ev sahibim kiraya %35 zam yaptı) uzun lafın kısası daha milletin unutmadığı bir çok kazık var... Onları unutturmak için daha çok verecekler. Ama ben söyleyeyim AKP nin işi zor, hem de çok zor