20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hükümetin GAP planı hazır

Hükümet, GAP illerinde devam eden çalışmaları bir proje havuzunda toplayacak. Bölge, daha fazla yabancı yatırım çekebilmek için Yatırım Promosyon Ajansı aracılığıyla dünyaya tanıtılacak. Bölgeye aktarılan ticari krediler artırılacak.

Ekonomi yönetiminin hazırladığı Güneydoğu Anadolu Projesi’ne ilişkin yeni plan, büyük ölçüde tamamlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’a da iletilen plan, kısa süre içinde açıklanacak.

Plan, beş yılda tamamlanması öngörülen proje için 27.7 milyar YTL’lik maliyet içeriyor. Maliyetin bütçeden karşılanacak olan 16 milyar YTL’lik bölümü için kaynak arayışı da devam ediyor. Proje kapsamındaki bazı çalışmaların özel sektör eliyle yapılabilmesi için yerli ve yabancı sermaye gruplarını bölgeye çekecek düzenlemeler üstünde de duruluyor.

Başbakan’a sunulan planda 2012 yılı sonuna kadar yapılacak çalışmalar sırasıyla anlatılıyor. Özellikle GAP kapsamındaki illerde ekonominin geliştirilmesi için önemli bir dizi düzenlemeye yer veriliyor.

PROJE HAVUZU OLUŞTURULACAK
Plana göre, GAP’ta devam eden projelerin takip ve ilerlemesinin denetimi amacıyla bir proje havuzu oluşturulacak. Projenin ve bölgenin dünyaya tanıtımı, Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı aracılığıyla yapılacak. Bölgede bir tarım teknoparkı kurulması da planlanırken, bölgeye aktarılan ticari krediler artırılacak.

Ayrıca GAP illeri için sektörel ve bölgesel bir teşvik sistemi uygulanacak. Bölgenin tarımsal anlamda ihtiyaçlarını karşılaması için bir soğuk hava deposu kurulacak. Tarımda yatırımları kolaylaştırmak için kurulması öngörülen Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi, bölgede daha aktif kullanılacak.

NTV
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 16:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?