19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hükümetten imam hatiplere kıyak

AKP iktidarı, yükseköğretimde reform anlayışıyla çıktığı YÖK Yasa Tasarısı ile bir yandan imam hatip lisesi mezunlarını sevindirirken, diğer taraftan da YÖK`ü değiştiriyor. YÖK Yasası`nda değişiklik öngören tasarıyla imam hatiplilerin de içinde yer aldığı meslek liselileri genel liselilere üniversiteye giriş sınavında uygulanan sözel, eşit ağırlık ve sayısal gruplandırma içine alarak, imam hatiplilerin ilahiyat fakülteleri dışındaki diğer fakültelere de gitmeleri sağlanıyor. Rektörlere ilişkin yükseköğretim sistemindeki sorunların hiçbirine çözüm getirmediği görülen tasarı, YÖK hedef aldı. Bakanlar Kurulu`nun dünkü toplantısında görüşülen Yükseköğretim Yasası`nda değişiklik öngören tasarı Meclis`e sevk edildi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başöğretmen Salonu`nda düzenlediği basın toplantısıyla Meclis`e sevk edilen tasarıya ilişkin bilgiler verdi.

İMAM HATİPLİLERİN ÖNÜ AÇILDI

İktidarın 1.5 yılı aşkın bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla yürüttü çalışmalar sırasında kamuoyuna ``yükseköğretimde reform`` anlayışıyla yansıttığı YÖK Yasa Tasarısı, yürürlük ve yürütme maddesiyle birlikte toplam 11 maddeden oluşuyor. Özellikle rektör ve dekan seçimleri ile rektörlerin yetkilerinin üniversitelerdeki kurullara devrine ilişkin hiçbir düzenleme getirmeyen tasarının sadece iki maddesi dikkat çekiyor. Bunlardan ilkini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da seçim meydanlarında sık sık ``seçim vaadi`` olarak kullandığı ve AKP tabanının merakla beklediği imam hatiplilerin üniversiteye giriş sınavındaki farklı katsayı engelinden kurtarılması oldu. 1999 yılından itibaren uygulamada olan ve imam hatip liselilerin de içinde yer aldığı meslek lisesi mezunlarının ortaöğretimdeki programlarının dışında Öğrenci Seçme Sınavı`nda (ÖSS) tercihte bulunması halinde karşılaştıkları düşük katsayı uygulamasına ``yeni bir yorum`` getiren tasarı, imam hatip lisesi mezunlarını genel ortaöğretim mezunlarıyla eşit statüde değerlendirirken, bu okul mezunlarının ilahiyat dışındaki başta fakültelere de gitmelerini sağladı.

İMAM HATİPLİLERİN ALANINI MEB BELİRLEYECEK

İktidar, imam hatip lisesi mezunlarının ilahiyat fakültelerinin 4 yıllık lisans programlarının dışındaki programlara gidebilmelerinin yolunu ise genel ortaöğretim ve mesleki-teknik ortaöğretim kurumlarının sözel, eşit ağırlık ve sayısal olmak üzere üç grupta şekillendirilmesiyle sağlıyor. Buna göre, imam hatipliler de bu üç gruptan biri içine sokularak bu grupların yükseköğretimdeki paraleline düşük katsayı uygulaması olmadan girebilecek.

İHL DÜZENLEMELERİ

Öte yandan imam hatip lisesi mezunlarının hangi puan grubu içinde yer alacağını ise Milli Eğitim Bakanlığı belirleyecek. Bakanlık, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi`nin yükseköğretim kurumlarına giriş için düzenleyeceği sınav yönelik genel ortaöğretim ve mesleki-teknik eğitimin sözel, eşit ağırlık ve sayısal puan gruplarından hangisinin içine girdiğini Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı aracılığıyla belirlerken, bu puan gruplarının üniversitedeki bölümlerle ilişkilendirilmesi ise YÖK tarafından gerçekleştirilecek. Buna göre, MEB`in imam hatip lisesi mezunlarını sözel puanla ilişkilendirmesi durumunda bu okul öğrencileri ÖSS`de katsayı engeline takılmadan aralarında Türkçe, tarih, coğrafya öğretmenliklerinin de yar aldığı üniversitelerin toplam 83 bölümüne girebilecek. İmam hatiplilerin eşit ağırlıklı puan türünün içine sokulmadı ise işlerine daha fazla yarayacak, böylelikle imam hatipliler hukuk fakültesi ile iktisadi idari bilimler fakültesinin içindeki tüm bölümlere ortaöğretim başarı puanları düşük katsayı ile çarpılmadan girebilecek. Edinile bilgilere göre, Bakanlığın imam hatip liselerini müfredatlarını dikkate alarak ``eşit ağırlıklı`` puan türünde değerlendirecek.


FARKLI KATSAYI UYGULAMASI

Tasarıyla alan içi ve alan dışı tercihlere de farklı katsayı uygulaması öngörüldü. Bu düzenleme tasarıda şöyle yer aldı: ``Herhangi bir genel veya mesleki-teknik ortaöğretim kurumu mezunu, Öğrenci Seçme Sınavı`nda ortaöğretimdeki kendi program/alan/kol/bölümünü tercih ederse, hesaplanacak olan ortaöğretim başarı puanı ((0.80) katsayı ile çarpılır. Ortaöğretimdeki program/alan/kol/bölümü sözel olan öğrenciler eşit ağırlığa dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse ortaöğretim başarı puanı (0.60) katsayı, sayısala dayalı bir yükseköğretimi tercih ederse (0.45) katsayı ile çarpılır. Ortaöğretimdeki program/alan/kol/bölümü eşit ağırlık olan öğrenciler sözel ya da sayısala dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse ortaöğretim başarı puanı (0.60) katsayı ile çarpılır. Ortaöğretimdeki program/alan/kol/bölümü sayısal olan öğrenciler eşit ağırlığa dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse ortaöğretim başarı puanı (0.60) katsayı ile, sözele dayalı bir yükseköğretim programını tercih edenler (0.45) katsayı ile çarpılır. Adayların ortaöğretimdeki başarıları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından geliştirilecek bir yöntemle ortaöğretim başarı puanı olarak hesaplanır ve bu puan yükseköğretim kurumlarına girişteki Öğrenci Seçme Sınavı puanlarına eklenir. Dil sınavı ve puan türü ile bu adayların yerleştirilmesine ilişkin esaslar ise Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.`` Tasarı, üniversiteye giriş ile ilgili diğer usul ve esasların ise Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu`nca birlikte çıkarılacak ``bir yönetmelikle`` düzenleneceğini öngördü. Tasarıda üniversiteye girişte belli spor ve sanat dallarında üstün kabiliyet gösteren öğrencilerin ilgili dalda eğitim yapmalarının da ortak yönetmelikte düzenlenmesi hükmü yer aldı. Tasarı ayrıca sınav sorularının lise 3 müfredatını da kapsaması yönünde bir hükme yer verdi.

HEDEF YÖK

Öte yandan tasarının dikkat çeken bir diğer maddesi ise YÖK`ün yapısına ilişkin düzenlemesi oldu. Tasarı, 22 kişiden oluşan ve 7`si Cumhurbaşkanı, 7`si Bakanlar Kurulu, 7`si Üniversitelerarası Kurul, 1`i de Genelkurmay Başkanlığı`nca belirlenen ve toplam 22 kişiden oluşan YÖK Genel Kurulu`nun üye sayısını 16`ya indirdi. Buna göre 16 kişilik yeni YÖK`ün 5 üyesi Cumhurbaşkanı, 5 üyesi Bakanlar Kurulu, 5 üyesi Üniversitelerarası Kurul, 1 üyesi de Genelkurmay Başkanlığı`nca belirlenecek, tüm üyelerin ataması Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.

TEZİÇ`İN GÖREVİ SONA ERİYOR

Tasarı YÖK Başkanı`nın belirlenmesini ise Cumhurbaşkanı`nın yetkisinden çıkardı. Başkan, yeni YÖK`ün 16 kişiden oluşan üyelerin seçimiyle belirlenecek. Başkan ve kurul üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak. YÖK`ün Genel Kurul ve Yönetim Kurulu`ndan oluşan yapısı teke indiren tasarı, başkan ve kurul üyelerinin daimi stadüde görev yapmalarını kararlaştırdı. YÖK`ün yapısını tamamen değiştiren tasarı, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile şu andaki tüm YÖK üyelerinin görev sürelerine son veriyor

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2004 Salı 17:39:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?