18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hülya Avşar, patatesin 'Mercimek Ayşesi' olacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim fazlası 500 bin ton patatesin çöpe gitmesini önlemek için ünlü sanatçı Hülya Avşar'ı patates reklamlarında oynatmayı planlıyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) edinilen bilgiye göre önceki yıl fiyatı yüksek seyrettiği için geniş bir alana patates ekimi yapılması 2003-2004 sezonunda 550 bin ton patatesin üreticinin elinde kalmasıyla sonuçlandı. Soruna çözüm bulmak için Tarım Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve üniversiteler, Patates Çalışma Grubu adı altında bir araya gelererek, fazla ürünün, askeri birlikler başta olmak üzere, okullar, hastaneler, cezaevleri ve yurtlarda tüketimin artırılarak eritilmesi görüşü gündeme getirdi. Ayrıca Patates Çalışma Grubu'nda üretim fazlası patatesin iç piyasada tüketimi için ünlü sanatçı Hülya Avrşar'ın rol alacağı bir reklam filmi düşünülüyor. 30 Nisan 2004'e kadar stoklardaki patatesin tüketilmemesi durumunda iç piyasa tüketimi dışarda bırakıldığında en az 200 bin tonluk patatesin çürüyeceği belirtiliyor. Öte yandan 57. Hükümet döneminde de Bülent Ecevit'in fazla patatesin eritilmesi için de sanatçı Hülya Avşar'ın oynayacağı reklam filmleri gündeme gelmişti. Ancak bu yönde bir çalışma yapılmadan bölge milletvekillerinin de desteğiyle depolarda bekleyen patates iç piyasada tüketilmişti. O dönemde üretim fazlası patatesin tüketilmesi için yürütülecek kampanyada yine Hülya Avşar'ın ismi akla gelmiş, ancak Avşar, "Çalıştığım firmaya saygımdan dolayı böyle bir reklam filminde oynamayı düşünmüyorum" demişti.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç ise Türkiye'nin 550 bin ton civarındaki üretim fazlası patatesin 150 bin tonunun tohumluk, geriye kalanının ise yemeklik olduğunu söyledi. Depolardaki patatesin filizlendiğini belirten Tunç, 30 Nisana kadar elden çıkarılmaması durumunda 200 bin ton patatesin çöpe atılacağını söyledi. Patatesin iç piyasadaki tüketimini ve ihracatını artırmaya yönelik önlem alınmasını isteyen Tunç, Türkiye'nin Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya'ya patates ihracatı yapabileceğini vurguladı. Tunç, ihraç edilecek patatese ton başına 19 dolar teşvik verilmesi yönünde yapılan çalışmanın Hazine Müsteşarlığı'nda beklediğini, bunun gerçekleşmesi durumunda 200 bin tonluk patates için toplam 3.8 milyon dolarlık teşvik verileceğini söyledi. Patates üreticileri, stoktaki patatesin ihracına özel teşvik verilmesini isterken, 2003-2004 yılına kadar oluşan elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasını, yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının düşürülmesini istiyor. Patatesin hal dışındaki yerlerde de doğrudan satılması istenirken; kızartmalık, yemeklik, cipslik gibi çeşitlerde patatesin piyasaya sürülmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca patates ununun ekmek yapımında kullanılarak bu yolla ekmeğin kısa sürede bayatlamasının önüne geçileceği de belirtiliyor.
SAFURE CANTÜRK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Mart 2004 Çarşamba 15:02:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?