18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Huntington: Türkiye AB’ye giremeyecek

"Medeniyetler Çatışması" adlı kitabı büyük yankı yaratan Harvard Politik Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samuel Huntington, Türkiye’nin AB’ye giremeyeceğini savundu. Huntington, "Çünkü Avrupalılar Türkiye’yi istemiyor. Ellerinden gelen her şeyi yapacaklar.
Türkiye’nin üyeliği Avrupa’da daha çok bölünmelere yol açar" dedi.
Prof.Dr. Samuel Huntington, CNNTürk’te canlı Manşet programında, Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtladı, Türkiye’nin AB’ne üyelik sürecini değerlendirdi.

"TÜRKİYE AB’YE GİREMEYECEK"

Türkiye’nin AB’ye alınmayacağı öngörüsünde bulunan Huntington, şunları söyledi:
"Türkiye AB’ye girmeyecek. Çünkü, Avrupalılar Türkiye’yi istemiyorlar. Dolayısıyla ellerinden gelen her şeyi yapacaklar. Türkiye’yi AB dışında tutabilmek için, bunu geçerli bir zemine oturtmak için ellerinden geleni yapacaklar. Öyle bir noktaya geldiler ki Türkiye’ye "evet" diyemiyorlar, ’hayır’ da diyemiyorlar ve almaları gereken kararları erteliyorlar. Türkiye önümüzdeki yıllarda AB’ye giremeyecek."

"TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ AVRUPA’YI BÖLER!

Dini, kültürel, tarihsel açıdan Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunun söylenemeyeceğini dile getiren Huntington, "Türkiye’nin üyeliği Avrupa’da daha çok bölünmelere yol açar" dedi. Huntington, Türkiye’nin İslam dünyasında biraz faal ve daha yapıcı rol üstlenmeyi denemesi önerisinde bulundu.

"TÜRKİYE GÜVENLİĞE ÖNEM VERMELİ"

Türkiye’nin birtakım sorunların üzerine gidebileceğini belirten Huntington, bulunduğu konum itibariyle tehlikeli bir bölgede yer aldığını, bu nedenle güvenliğini sağlaması gerektiğini söyledi.

Huntington, "Bundan 10 yıl sonra Arap olmayan ülkeler diğer silahlara sahip olacaklar. İsrail, İran, Hindistan, Pakistan ve Rusya. Bu silahlara sahip olacak ülkeler, kendi ulusal çıkarlarını öne çekeceklerdir. Bu da Türkiye’nin çıkarlarına ters düşebilir" diye konuştu.

Bu tür silahlarla ilgili bilgilerin terör guruplarının eline geçebileceğine dikkat çeken Huntington, Türkiye’nin bütün bunları düşünmek için yeterince nedeni olduğunu kaydetti.

"WASHINGTON TÜRKİYE’NİN NE YANA GİDECEĞİNİ MERAK EDİYOR"

Samuel Huntington Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirirken de "Türkiye’yle ilgili birtakım endişeler var. Türkiye, kendileri ve dünyadaki rolleri konusunda kararsız. Washington’daki insanlar da Türkiye ne yöne doğru gidecek onu merak ediyor" dedi.

IRAK

ABD’nin Irak işgaline ilişkin de değerlendirmede bulunan Huntington, Irak’ta görüş ayrılıkları bulunduğunu ve bu durumun devam edeceğini belirtti.

Huntington, Saddam Hüseyin’in düzenini bir şekilde Irak’a empoze edebildiğini hatırlatarak, bu düzenin bozulmasının ise ülkede boşluk yarattığını söyledi.

"SADDAM’I DEVİRMEK GEREKLİ DEĞİLDİ"

ABD’nin Saddam’ı devirme girişimini "gerekli değildi" şeklinde değerlendiren Huntington, Saddam’ın devrilmesiyle birlikte iktidarda boşluk oluştuğunu, farklılıkların iktidar mücadelesi vermeye başladığını anlattı.

ABD’nin Irak’ı işgal etmeden önceki yaklaşımında eksiklik olduğunu söyleyen Huntington, ABD’nin eksikliğinin "aile ve aşiretlerin Irak toplumundaki rolünü göz ardı etmek" olduğunu ifade etti.

Irak’ta akraba evliliğinin yaygın olduğunu, bunun da aile bağlarının gücünü gösterdiğine işaret eden Huntington, bu unsurun Amerikalıları şaşırtan noktalardan biri olduğunu vurguladı. Huntington, Amerika’nın Irak’taki sorunlarla baş etme konusunda hazırlıksız yakalandığını söyledi.

“TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINA LİDERLİK EDEBİLİR”

Samuel Huntington, Türkiye’nin İslam dünyasına liderlik etmek için en iyi konuma sahip ülke olduğunu söyledi.

Arab Quatrerly dergisinde yer alan makalesinde Huntington, İslam dünyasının radikal değişimlerin arifesinde olduğunu belirtti.

Bu süreci hızlandıran dış aktörlerin değişimlere duyulan tepkileri de üzerlerine çektiğini belirten Huntington, bu aşamada "aracı ülke" olarak tanımladığı Türkiye gibi aktörlerin devreye girmesi gerektiği görüşünü savundu.

ANKA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 17:00:26
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 23:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?