19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Huysuz İhtiyar'a veda

Karikatür ustası Oğuz Aral son yolculuğuna uğurlandı. 

Aral için meslektaşları, sevenleri ve öğrencileri Levent Camii`nde biraraya geldi.

Aral, Levent Camii`nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı`nda toprağa verildi.

’Avanak Avni’ öksüz kaldı

Geçtiğimiz pazartesi akşamı kaldığı otelde aniden rahatsızlanan Aral, Özel Bodrum Hastanesi’ne kaldırıldı.

Başhekim Dr. Erkan İnal, geçtiğimiz pazar akşamı hastaneye getirilen Aral’ın, pazartesi akşamı saat 19.30’da hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ertem: "Bodrum’da yalnızdı"

Aral’ın öğrencisi karikatürist İlban Ertem çok üzgün olduğunu belirterek, "büyük ustamı kaybettim. Beni ve benim gibi birçok insanı o yetiştirdi. Şu anda çok üzgünüm. Ustamız Bodrum’da yalnız bırakıldı. Yetiştirdiği öğrencilerin hiç olmazsa birkaçını burada görmek isterdim" diye konuştu.

Multiorgan yetmezliği

Dr. İnal, Oğuz Aral’ın multiorgan yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Oğuz Aral, arka cidar bölgesindeki yaygın enfarktüs nedeniyle hastanemize getirildi. Kendisine hemen müdahale edildi. Ancak gündüz saatlerinde böbrek yetmezliği ortaya çıktı" dedi.

Günde üç paket sigara

İnal, Aral’ın günde üç paket sigara tükettiğini belirterek, "sigara yüzünden beyin küçülmesi olmuş. Diyalize sokmak istendi, ancak her şey bir anda kötüye gitmiş. Bu akşam saat 19.30 sıralarında multiorgan yetmezliği nedeniyle vefat etti" açıklamasında bulundu.

Oğuz Aral kimdir?

Bodrum’da akşam saatlerinde hayatını kaybeden ünlü karikatürist Oğuz Aral, İstanbul Silivri’de 1936 yılında doğdu.

Aral, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrılarak, 1950’den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı.

Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirip, kamuoyuna tanıttı.

GIRGIR’ın kurucusuydu

GIRGIR mizah dergisinin kurucusu ve yönetmeni olan Aral, daha sonra AVNİ dergisini çıkardı. Aral, GIRGIR dergisinin tirajını 300 bin adedin üzerine çıkararak, Avrupa’nın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi.

’Avanak Avni’ tiplemesinin yaratıcısı Oğuz Aral, ’Hayk Hmmer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut’ gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.

Karikatürleri hala Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral’ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunuyor.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahip.
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2004 Perşembe 09:37:38
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 15:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?