19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İçişleri'nden Maliye'ye: Gaziden tazminat ısrarından vazgeç

İçişleri Bakanlığı, Uzman Jandarma Çavuş Gazi Kazım Daşbaş`a ödenen 57 milyarlık tazminatın geri alınmasına yönelik mahkeme kararı üzerine harekete geçti. İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı`na ``alacağından vazgeç`` yazısı yazdı.
1998 yılında katıldığı operasyon sırasında, aracının çarpması sonucu iki bacağını kaybeden Uzman Jandarma Çavuş Gazi Kazım Daşbaş`a tazminat sürprizi İçişleri Bakanlığı`nı da harekete geçirdi. İçişleri Bakanlığı, Daşbaş`a ödenen tazminatın geri alınması için dava açan Maliye Bakanlığı`na yazı yazdı.
İçişleri Bakanlığı tarafından, Maliye`ye yazılan yazıda, Daşbaş`ın, bir operasyon sırasında içinde bulunduğu aracın mayına temas etmesi nedeniyle yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve isteği ile sürdürebilecek şekilde sakat kaldığı belirtildi.
Maliye Bakanlığı`nın söz konusu istirdat davasının haklı ve yasal olmasına rağmen, durumun vatan savunmasında fedakarca görev yapan Silahlı Kuvvetler personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyeceği kaydedildi. Yazıda, bu durumun Anayasa`da belirtilen ``devlet harp ve vazife şehitlerinin dul veya yetimleriyle malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar`` hükmüne de aykırı düşeceği vurgulandı.
Meydana gelen Hazine zararında Daşbaş`ın kusurunun bulunmadığına işaret eden Bakanlık, bu durumun kamu vicdanında da haklı görülemeyeceğini belirtti.
Yazıda, 500 milyar liraya kadar olan devlet hak ve menfaatinden maddi veya hukuki sebeplerle vazgeçme yetkisinin Muhakemat Genel Müdürü`nün teklifi üzerine Maliye Bakanlığı`nda olduğu anımsatıldı. Bu nedenle, Maliye Bakanlığı`nın ``anılan alacaktan sarfınazar edilmesi`` istendi.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 16:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?