17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İçişleri'nden polise: Mümkünse zor kullanma

İçişleri, polisin güç kullanmayı mümkünse en aza, hatta sıfıra indirmesini istedi. İçişleri, orantısız güç kullanan personele idari işlem yapılacağını açıkladı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile “zor kullanma yetkisi sınırlarının aşılması vakalarının bundan böyle en aza, mümkünse sıfıra indirilmesinin vatandaşların dirlik, esenlik ve kamu düzeninden sorumlu bulunan il valilerinin en önemli önceliklerinden birisi olacağını” belirtti.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, zaman zaman yazılı ve görsel medyada, toplumsal olaylara müdahalelerde arzulanmayan görüntü ve haberlerin yer aldığı belirtilerek, bu tür olayların Türkiye ve kolluk güçleri hakkında adil olmayan kanaatlerin oluşmasına zemin hazırladığı ifade edildi.

"ÇAĞDAŞ DÜNYANIN PARÇASI OLMAK"

Çağdaş dünyanın saygın bir parçası olmanın, insan haklarına saygı ve bunun bir göstergesi sayılan uluslararası insan hakları ile ilgili standartları uygulamaktan geçtiğini ifade eden Bakan Aksu, genelgesinde şunları kaydetti:

“Modern Hukuk Devleti anlayışı, vatandaşlarının temel haklara sahip olduğunu kabul etmenin yanı sıra bunların yerleşmesi, gelişmesi ve korunmasına dair sorumlulukları da kapsamaktadır. Bu cihetle, demokratik bir rejime sahip olan ülkemiz, diğer temel hak ve hürriyetlerin yanında, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının da gereklerini çağdaş ölçütlere uygun bir hale getirmeye çalışmıştır ve çalışmaya devam edecektir.”

"ZOR KULLANMA EN AZA, MÜMKÜNSE SIFIRA İNSİN"

Yayınladığı genelgede zor kullanma yetkisi sınırlarının aşılması vakalarının, bundan böyle, en aza, mümkünse sıfıra indirilmesini isteyen Bakan Aksu, bu durumun, vatandaşların dirlik, esenlik ve kamu düzeninden sorumlu bulunan İl Valilerinin en önemli önceliklerinden biri olacağını belirtti.

Aksu, valilerden aynı konu ile ilgili daha önceden yayınlanan genelgeleri de tekrar değerlendirmelerini isteyerek, öngörülen düzenlemelerin hayat geçirilmesi için her türlü idari tedbirin alınması gerektiğini kaydetti.

GÖSTERİ VE MÜDAHALE TÜRÜ

Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden toplumsal olaylara müdahale ile ilgili gelen yıllık eğitim programlarının, öngörüldüğü gibi aksatılmadan uygulanacağını belirten Aksu, müdahale esnasında orantısız güç kullanımının altında yatan temel sebeplerin (psikolojik, ailevi, eğitim, çalışma şartları vb.) ortaya çıkarılmasını ve sebeplerini gidermenin yollarının araştırılmasını istedi.

Aksu yetkililerden, illerinde yapılan gösteri ve yürüyüşlerin türleri ile müdahale biçimlerinin belirlenmesinde yardımcı olabilecek veri tabanlarını hazırlatmalarını, bunun için gerektiğinde, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve diğer devlet kurumları ile işbirliği yapmaları gerektiğini de belirtti.

“ORANTISIZ GÜÇ KULLANANLAR CEZALANDIRILACAK”

İçişleri bakanı Abdülkadir Aksu, toplumsal olaylara müdahale esnasında daha önceden gönderilen genelgelerde belirtilen esas ve usullere uymayanlar ve orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli idari ve disiplin işlemlerinin derhal yapılacağını kaydederek, bu işlemlerin yapılmasında İl Valileri, İl Jandarma Komutanları ve İl Emniyet Müdürlerinin bizzat sorumlu tutulacağını ifade etti.

Aksu, disiplin işlemlerinin sonuçlarının ise Bakanlık Mülkiye Teftiş Kurulu İnsan Haklarını İnceleme Bürosuna gönderileceğini belirterek, raporların Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından titizlikle inceleceğini kaydetti.

"GEREKLİ İŞLEMLER DERHAL BAŞLAYACAK"

Bakan Aksu, kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylara müdahalelerinde, zor kullanma yetkilerini ciddi ölçüde aştığı yönünde iddia ve şikayetlerin olması veya müdahale esnasında toplumu incitici ve rahatsız edici fiillerin kamuoyuna yansıması durumunda ise Bakanlık Mülkiye Teftiş Kuruluna, talep olmaksızın, değerlendirmelere esas olmak üzere bütün bilgi, belge, görüntü ve diğer yardımcı dokümanlar ile konu hakkında İl Valilerinin şahsi özel değerlendirme ve görüşlerini derhal göndermelerini istedi.

Genelgede, Teftiş Kurulu bünyesinde kurulan İnsan Haklarını İnceleme Bürosu’nun, illerden gönderilen bilgi ve belgeleri inceleyip değerlendirdikten sonra, yapılan işlemlerin yetersiz veya eksik olduğu kanaatine varması durumunda gerekli işlemlere derhal başlayacağı kaydedildi.

Ayrıca yapılan inceleme, araştırma ve/veya soruşturmada, gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı, mülki ve en üst kolluk amirlerinin sorumluluğunun bulunup bulunmadığının da tespit edileceği belirtildi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2004 Perşembe 15:35:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?