19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İflaslar birbirini izliyor...

Altın fiyatlarındaki rallinin ardından Kapalıçarşı altın piyasasında al-sat yapan 5 kişinin 5-10 milyon dolar civarında para batırdıkları söyleniyor. Sektöre yakın kaynaklar, “Ocak’ta büyük oyuncuların kredi dönüşleri var. Bu krediler yenilenemezse daha büyük iflaslar yaşanabilir” dedi

Altın fiyatlarında yaşanan rekor tırmanış Türkiye’de altın piyasasının kalbi olarak bilinen Kapalıçarşı’yı vurmaya başladı. Özellikle altın piyasasında al-sat yapan 5 kişinin iflas bayrağını çekmek zorunda kaldığı söyleniyor. Toplam batıkların ise şu anda 5-10 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Batanların küçük ve orta ölçekte iş yapan kişiler olduğunu belirten piyasaya yakın bir kaynak, “Altın fiyatlarındaki yükseliş ilk aşamada açığa satış yapan al-satçıları olumsuz etkiledi. Fiyatlar böyle yükselmeye devam ederse iflasların büyük oyunculara da sıçrama ihtimali var. Ocak ayı kritik. Çünkü imalat yapan büyük oyuncular, genelde yılbaşlarında bankalaradan 1 yıl vadeli kredi kullanır. Aldıkları kredilerle altın alıp ziynet imalatı yaparlar. Ancak fiyatlarda yaşanan ralli nedeniyle satışlar bıçak gibi kesildi. Eğer yılbaşında alınan krediler yenilenemezse büyük iflaslar yaşanabilir” dedi. Altın fiyatlarındaki hızlı tırmanışın ardından bankaların bu sektöre yeni kredi açma konusunda çekimser davrandığı da belirtiliyor.

Kapanmayan işlem arttı

Kuyumcular cephesinde durumun ne olduğunu sorduğumuz sektör yetkilileri ise şu yanıtı veriyor: “Eğer altında açığa satmadıysa kuyumcuların para batırması zor. İşlerin kötü olması nedeniyle satış yapamayan kuyumcular en kötü ihtimal dükkanı kapatabilir. Dükkanı kapatırken de elindeki ziynetleri külçeye çevirip satabilir. Bu durumda da çok büyük zararlar olmaz.”

Kapalıçarşı’da ayaklı altın borsasında kapanmayan işlemlerin sayısının arttığı ifade ediliyor. Ayaklı borsada vadeli işlem yapanların fiyatların yükselmesiyle ödeme yapmadıkları söyleniyor. İşlemler şu şekilde yapılıyor: “Bir hafta sonra ödemesi yapılmak üzere bugünden örneğin 3 kilo altın alımı yapılıyor. Ancak altının hergün yeni bir rekora imza atınca ödeme gününde alım emri veren ödemeyi yapmıyor.”

Altın ‘Hindistan alıyor’ haberiyle 1.180 doları da aştı

AltIn fiyatlarındaki yükseliş durmak bilmiyor. Altının ons fiyatı dün de uluslararası piyasalarda 14.8 dolar (yüzde 1.26) artarak 1183.70 dolarla yeni zirvesine çıktı. Böylece altın fiyatlarında yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 34.81’e ulaştı.

Altın fiyatlarda dün yaşanan çıkışta Hindistan Merkez Bankası’nın rezervini çeşitlendirmek amacıyla altın alımlarına devam edebileceğine yönelik haberler etkili oldu. Hindistan, geçtiğimiz haftalarda IMF’den 200 ton altın almıştı. Quantitative Commodity Research’ten Peter Fertig, “Merkez bankalarının altın alacağı beklentisi son rallide etkili” dedi. Doların, euro karşısında 15 ayın dibine inmesi de dün altın fiyatını yükseltti.

Altın Mayıs 2010’a kadar yükselir sonra düşer

Türk Mücevhercileri Birliği Başkanı İmam Altınbaş, altın fiyatlarının 2010 yılı 5’inci ayına kadar yükseleceğini sonra düşeşe geçeceğini söyledi. “Dünya piyasalarında 1.180 doları üzerini gören altının ons fiyatının 3 ile 6 ay arasında 900 dolarlara gerilemesini bekliyorum” diyen Altınbaş, mücevherat sektöründe iç pazarda Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25’e varan bir daralma yaşadığını, ihracatta ise aynı dönemde yüzde 36 gerileme olduğunu söyledi.

‘Vergiler kalkmazsa kaçakçılığa devam’

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu, İthalatın düştüğünü belirterek, “Kaçak işler düştü çünkü. Ama işler canlansa, eğer vergi olursa gene kaçak girecek. ’Gene kuyumcular vergi vermiyor, kayıtdışı’ denilecek. Bu vergiyle kayıt altına girmesi mümkün değil. Vergi kalkmazsa, biz kaçakçılığa devam edeceğiz, bunun başka şıkkı da yok” diye konuştu.

İAB Başkanı Marx gibi konuştu:

Active Academy tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Altın Zirvesi’nde konuşan İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, Marx’ın Kominist Manifesto’nun sonunda söylediği “bütün dünya işçileri birleşsin” sözüne atıfta bulunarak “İdeolojik olarak katılmasam da bir düşünürün dediği gibi, bütün dünya borsaları birleşsin” açıklamasını yaptı.

...
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 09:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?