18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İHD, ’Susurluk belgelerini’ istedi

“Susurluk Davası” kapsamında ”cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçundan hakkında verilen beraat kararı Yargıtay tarafından bozulan eski DYP Milletvekili Sedat Edip Bucak’ın yeniden yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Sedat Edip Bucak katılmadı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ahmet Ulucak, Bucak’ın avukatı Mahmut Şevket Küçük’ün annesinin vefat ettiğini belirterek, mazeret bildirdiğini tutanağa yazdırdı.

Başkan Ulucak, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi adına avukat Eren Keskin’in dosyaya koyduğu dilekçede, derneklerinin üye ve yöneticilerinin faili meçhul cinayetlerden etkilendiklerini belirterek, sanığın geçen celse mahkemeye sunduğu belgelerin kendilerine verilmesini istediğini tutanağa geçirdi.

Mahkeme Heyeti, Keskin’in talebini, söz konusu belgelerin birer adet olması, İHD’nin bu dava ile doğrudan ya da dolaylı bir ilgisinin bulunmadığı, görülmekte olan davanın “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan açıldığı ve faili meçhul cinayetler ile bir ilgisinin olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Yargıtay’ın bozma kararına uyulup uyulmaması konusunda mütalaasını hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcısı’na verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Susurluk’ta 3 Kasım 1996 tarihinde bir kamyona arkadan çarpan Mercedes marka otomobilden ağır yaralı halde kurtulan dönemin DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak hakkında “çete kurmak” suçundan yasal işlem yapabilmek için dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla 11 Şubat 1997 tarihinde Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM Başkanlığı’na başvurmuştu.

Başsavcılık, TBMM Genel Kurulu’nda 11 Aralık 1997’de dokunulmazlığı kaldırılan Bucak hakkında “gıyabi tutuklama kararıyla aranan Abdullah Çatlı’nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak”, “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” ve “vahim nitelikte silah bulundurmak” suçlarından 11 ile 20 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

DAVA BİRLEŞTİRİLDİ

“Susurluk Davası”nın görüldüğü İstanbul 6 No’lu DGM, 4 Mayıs 1998 tarihindeki duruşmada Bucak’ın dosyasını, Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu bazı sanıkların yargılandığı ana davayla birleştirmişti.

18 Nisan 1999’da yeniden Şanlıurfa Milletvekili seçilen Sedat Edip Bucak hakkındaki yargılama, 3 Mayıs 1999 tarihinde durdurarak, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle dosyası TBMM’ye göndermişti.

3 Kasım seçimlerinde milletvekili seçilemeyen Bucak’ın dosyası, Adalet Bakanlığı aracılığıyla İstanbul DGM’ye iade edilmişti.

TCK’nın 313. ve 314. maddelerinin DGM kapsamından çıkarılmasını dikkate alan İstanbul 6 No’lu DGM, “görevsizlik” kararı vererek dosyayı İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

ERTELEME

Davayı 26 Haziran 2003 tarihinde karara bağlayan mahkeme heyeti, Bucak’ın, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçlamasından beraatını, “vahim nitelikli silah bulundurmak” ve “gıyabi tutuklama kararıyla aranan Abdullah Çatlı’nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak” suçlamalarına ilişkin ise “4616 Sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun” kapsamında davanın kesin hükme bağlanmadan ertelenmesi kararını vermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “suçun unsurlarının oluştuğu” gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunduğu Yargıtay 8. Ceza Dairesi, beraat kararını oybirliği ile esastan bozmuştu.

ÇETE SUÇLAMASI

Bozma gerekçesinde, “dosyadaki bilgi ve belgeler karşısında sanık Sedat Edip Bucak’ın ’cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ suçundan mahkum olan ve haklarındaki mahkumiyet kararları kesinleşen diğer sanıklarla birlikte aynı teşekkül içinde yer aldığı ve konumu itibariyle yönetici durumunda bulunduğunun gözetilmesi gerektiği” belirtilmişti.

Kararda, “Bucak’ın TCK’nın 313. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkraları uyarınca mahkumiyeti gerekirken, dosya içeriğine uygun olmayan gerekçeyle beraatına karar verilmesinin bozmayı gerektirdiği” kaydedilmişti.


AA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 15:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?