17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

IHT: AB'nin Türkiye'den istekleri çelişkili

AB`nin, Türk ordusunun ülkedeki ilişkilerdeki belirleyici rolünden vazgeçmesi ve laik bir Türkiye isteklerinin zaman zaman çeliştiği yorumu yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, AB yolunda Türk halkından büyük bir destek almışken, imam hatip mezunlarının tüm üniversitelere girmesine olanak verecek olan ve laik devlet düzeninden uzaklaşmayı temsil eden düzenlemeye izin verecek gibi görünmediği öre sürüldü.

Dünya siyaset çevrelerinin etkili gazetesi International Herald Tribune`de Roger Cohen imzasıyla yer alan habere göre, AB, Türk ordusunun ülkedeki ilişkilerde belirleyici rolünü bırakmasını istiyor. Ancak AB aynı zamanda laik bir Türkiye de istiyor. Bu iki arzu, zaman zaman birbiriyle çelişiyor çünkü silahlı kuvvetler uzun yıllardır kendisini, modern Cumhuriyetin bekçisi olarak görüyor.

Konuyla ilgili olası bir çatışmanın bu ay yaşanan YÖK tartışmasıyla su yüzüne çıktığına dikkat çekilen yazıda, bunun, Erdoğan hükümetinin göreve geldiği günden beri yaşanan en büyük kriz olduğu savunuldu.

Konunun, ``İslam`ın Türk eğitimindeki, ve dolayısıyla ülkenin yaşamındaki yeriyle`` ilgili olduğuna dikkat çekildi.

Başbakan Erdoğan`ın, ``Camiler kışlamız, minareler süngümüz`` satırlarını içeren şiiri okuması nedeniyle hapis yattığı anımsatılan yazıda, Başbakanlık görevine geldiğinden bu yana Erdoğan`ın batılılaşma yönündeki çalışmalara ağırlık verdiği de belirtildi. Erdoğan`ın, ``İslam ve siyasetin birbirine karıştırılmamasını`` sık sık yinelediğine de işaret edildi.

Erdoğan`ın, YÖK ve eğitim konularındaki son girişiminin bir sürpriz ve alarm olarak algılandığı ifade edilen yazıda, düzenlemeyle imam hatip mezunlarının üniversitelerin istedikleri bölümüne girmelerinin yolunun açılacağına dikkat çekildi.

Yazıda, bu girişimin zararsız gibi görünebileceği ancak Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`ün laiklik konusunu ``kutsallaştırdığı`` Türkiye Cumhuriyeti söz konusu olduğunda, bunun zararsız görülemeyeceği yorumu yapıldı.

Tartışmaların, Erdoğan`ın gizli İslami gündemi olduğuna ilişkin teorileri yeniden canlandırdığına işaret edilen yazıda, yazaya ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Ahmet necdet sezer`in vetosunun beklendiği de belirtildi.

Yaşanan tarışmaların, Erdoğan`ın bir tasarısı olabileceğine dikkat çekilen yazıya göre Erdoğan, daha tutucu ve dinci destekçilerine, çabalarının yetmeyeceğini açıkça göstermek istemiş olabilir. Böylesi ``kurnaz`` bir yaklaşım, ordu ve AB`yi de tam olarak karşıya almadan, dini kesimden destekçilerin sadakatini kaybetmeme avantajını da beraberinde getirir.

Yazıda, Türk halkının yaklaşık yüzde 80`inin AB üyeliğini desteklediği belirtilirken, Erdoğan`ın da, AB ülkelerinin liderlerini, Türkiye`nin üyeliği konusunda ikna etmeye verdiği öneme dikkat çekildi. Yazıda, ``Başbakan, pek çok kişi tarafından laik devletten uzak olarak görülen bu eğitim reformunun, amacına giden yolda bir engel oluşturmasına izin verecek gibi görünmüyor`` değerlendirmesi yapıldı.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2004 Perşembe 00:50:38
Güncelleme :20 Mayıs 2004 Perşembe 00:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?