17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İki genç kızkardeş, iki dram

Levent GENCELLİ / Cumhuriyet Gazetesi

BURSA- Amcasının oğluyla zorla evlendirilmek istendiği için evden kaçan 17 yaşındaki F.E. Bursa’da sokak ortasında töre kurşunlarına hedef oldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan genç kız, olayın duyulması üzerine ailesi tarafından kaçırıldı. İki aile arasında sağlanan barışın diyeti ise F.E.’nin 15 yaşındaki kız kardeşi A.E. ’ye kesildi. Ablasının yerine gelin olarak verilen A.E.’den günlerdir haber alınamıyor.

Aslen Diyarbakır Liceli olan ve Hatay’ın Erzin ilçesinde yaşayan F.E., yaşadığı cenderenin kurallarını hiçe sayarak amcasının oğlu Çetin Eryılmaz’la evlenmeye karşı çıktı. Ailesinin baskısına dayanamayınca Hatay’daki akrabalarının yanına kaçtı. Bunu gururuna yediremeyen Eryılmaz’ın ailesi, kızı ve erkek kardeşini öldürme tehdidinde bulundu. Ve iki aile arasında barışın sağlanması için başka bir kurban bulundu: F.E.’nin 15 yaşındaki kız kardeşi A.E. Sonuçta A.E kan akmasın diye ablasının yerine nişanlandı.

TÖREDEN KAÇAMADI

F.E. de ailesi tarafından Bursa’daki akrabalarının yanına gönderildi ancak töreden kaçamadı. 12 Aralık akşamı Bursa’nın Soğanlı Mahallesi’nde 4 el kurşun sesi duyuldu. Kurşunların 3’ü genç kızın karın bölgesine, biri de omzuna isabet etti. Ağır yaralanan F.E., Bursa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Olayın duyulması üzerine F.E.’yi hastanede Bursa Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi yöneticileri ziyaret etti. Bir ihbar üzerine olaydan haberdar olduklarını belirten kooperatif yöneticilerinden Ayla Yıldırım şunları anlattı:

’’F.E, ölümden dönmüştü. Başında annesi vardı. Bize, töreye karşı çıktığı için vurulduğunu ve kendisini vuranlardan şikâyetçi olduğunu söyledi. Kendisini vuranın evlendirilmek istendiği Çetin Eryılmaz’ın kardeşi Rıza Eryılmaz olduğunu söyledi. Bize ’Bana yaklaştı. Ateş ederken, gözlerinden tanıdım’ dedi. Ancak ertesi gün yeniden hastaneye gittiğimizde F.E.’nin ailesi tarafından hastaneden kaçırıldığını öğrendik.’’

Kadın örgütleri, F.E.’yi vuranlar hakkında suç duyurusunda bulunurken emniyet genç kızı aramaya başladı. Sokak ortasında vurulan ve sonra ailesi tarafından hastaneden kaçırılan genç kız, bir başka töre kurbanı Güldünya Tören ’i yeniden anımsattı.

GÖZ YUMULDU

Tören de İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede töreye kurban verilmiş, ardından neden güvenlik önlemleri alınmadığı tartışılmıştı. Bu kez de F.E.’nin töre nedeniyle vurulduğu bilinmesine karşın neden koruma altına alınmadığı, ailesi tarafından kaçırılmasına niye göz yumulduğu soruları yanıt arıyor.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 09:23:50
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 10:44:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?