19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İki komutan emekli

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ikinci gün çalışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükselecekler ile rütbe bekleme süreleri uzatılacakların ve kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumlarının masaya yatırılacağı YAŞ toplantısı, bugün de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda sürecek.

YAŞ’ta, bölgesel güvenlik konuları da ele alınacak.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur öğle saatlerinde Şura üyelerine yemek verecek.

Şura kararlarının 5 ağustosta açıklanması bekleniyor.

YAŞ’ın ilk toplantısı dün yapıldı

YAŞ, ilk toplantısını dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yaptı.

Şura’nın dün yaptığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un emeklilik kararlarının alındığı belirtiliyor.

YAŞ üyeleri, Anıtkabir’i ziyaret etti

YAŞ üyeleri, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti.

Şura üyeleri, üzerinde ’YAŞ Üyeleri’ yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün kabrine geldi.

Erdoğan’ın, kabre çelenk koymasından sonra, şura üyeleri, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine, şunları yazdı:

’’Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Atatürk, YAŞ üyeleri olarak, Ağustos 2004 toplantısı sebebiyle, huzuruna gelmiş bulunmaktayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik ve güçlü bir medeniyet olarak ayakta durması yolundaki gayretlerimiz hiç tükenmeyen bir azimle daima sürecektir. Bu kararlılık ile gerçekleştirdiğimiz YAŞ toplantısının, milletimiz için hayırlı ve başarılı geçmesi dileklerimizle huzurunda saygı ile eğiliyoruz’’

İki komutanın emekliye ayrılması

Görev süreleri sona eren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un emekliye ayrılmasıyla, Kara Kuvvetleri’ne geleneklere göre Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın atanması bekleniyor.

Jandarma Genel Komutanlığı için de İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri’nin adı geçiyor.

İlk oturumda korgenerallerin durumu ele alınacaktı

Şuranın ilk oturumunda, terfi bekleyen korgenerallerin de durumunun da ele alındığı tahmin ediliyor.

Terfi bekleyen yedi korgenerale karşın üç orgeneral kadrosu boşalıyor. Orgeneral Yalman ve Eruygur, görev sürelerini doldurduğu, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman’ın da 65 yaş sınırı nedeniyle emekli olması bekleniyor.

Buna ek olarak, MGK Genel Sekreterliği ve NATO’daki yeni yapılanma kapsamında teşkilatı değişen İzmir’deki Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’na artık Kara Kuvvetlerinden orgeneral ataması yapılmayacak.

General kadroları düzenlenecek

General kadrolarına yönelik düzenlemeye gidilmesi, Kara Kuvvetleri EDOK ve Lojistik Komutanlığı’nın korgeneral rütbesine çıkartılması, mevcut Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı’nın işler hale getirilmesi, havacı orgeneralin bulunduğu Harp Akademileri Komutanlığı kadrosunun Kara Kuvvetleri’ne alınması, havacı orgeneralin Hava Kuvvetleri Komutan yardımcısı yapılması gibi seçeneklerin yaşama geçirilmesi gündemde.

İrticai ve yasadışı gruplarla ilgili personelin durumu

Şuranın ilk gününde, Erdoğan’a iç ve dış tehdit değerlendirmesi, bölgesel güvenlik konuları, ordunun modernizasyonu ve yeniden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi verildi, irticai ve yasadışı gruplarla bağlantılı personelin durumu ele alındı.
ANKARA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2004 Salı 10:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?