18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İkinci Bush dönemi resmen başladı

Bush Yemin Etti

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush, bugün Washington’da düzenlenen törenle yemin ederek ikinci dönem için görevine başladı.

Töreni dondurucu soğuğa rağmen Kongre binası önünde toplanan yaklaşık yarım milyon kişi izledi.

Bush yemin ettikten sonraki konuşmasında ABD’deki özgürlüğün geleceğinin başka topraklardaki özgürlüklerin başarısına bağlı olduğunu söyledi.

Demokrasiyi destekleme ve despotlukları sona erdirme politikası izlediklerini söyleyen Bush şöyle devam etti:

"Amerika başkalarına kendi yönetim tarzını empoze etmeyecek. Sadece onlara kendi seslerini duyurabilmeleri için yardımcı olacak. Amerikan halkını korumak görevim. Amerika’nın dünya genelinde büyük bir ağırlığı var ve bunu despotlukları bitirmek için kullanacağım."

Bush konuşmasında Irak’ın adını geçirmeden ABD’nin geri dönüşü olmayan yükümlülüklerin altına girdiğini vurguladı.

Başkan Bush’un 17 dakika süren konuşmasına son şekli verilene kadar 21 kez yeniden yazıldığı belirtiliyor.

Başkent Washington’da, törenin düzenlendiği Capitol Hill ve Beyaz Saray güvenlik çemberine alındı. Törende altı bin polis, yedi bin asker ve sayısı açıklanmayan gizli servis çalışanı görev yaptı.

Çevre binalara keskin nişancılar yerleştirildi, törenden sonraki geçit resminin güzergahında bulunan kanalizasyon kapakları bile kaynakla kapatıldı.

Tören için yaklaşık 40 milyon dolar harcama yapıldı.
pılan törene 500 bin kişinin katılması bekleniyor.

’Yıldızların ötesinden gelen çağrı’

Bugünkü tören öncesinde Washington’da dün akşam havaî fişek gösterileri ve Cumhuriyetçi Parti’ye büyük maddî destek veren bağışçılar için düzenlenen akşam yemeği ve konser vardı.

Bush burada yaptığı konuşmada, göreve başlamaya istekli ve hazır olduğunu söyledi. İnançlı bir kişi olduğunu her fırsatta söylemekten çekinmeyen Bush’un konuşmasında da buna göndermeler vardı.

Bush, "Özgürlükleri savunmamız için ’yıldızların ötesinden gelen’ bir çağrı var. Amerika bu amaca hep bağlı kalacaktır" dedi.

1957’den beri en düşük destek

BBC Washington muhabiri Rob Watson, George Bush’un dört yıl öncesine göre daha rahat bir seçim zaferi kazandığını, ancak yeni dönemde önünde güç meseleler olduğunu belirtiyor.

Özellikle Irak savaşı nedeniyle, Bush’un kamuoyu desteğinin, yeniden göreve getirilen tüm başkanlardan daha düşük olduğu belirtiliyor.

Bush’a verilen destek, şu anda sadece yüzde 50 seviyesinde. Bu, 1957’de Dwight Eisenhower döneminden bu yana en düşük oran.

Arkasında düşük bir kamuoyu desteği olan Bush’un, ülke içinde bazı tartışmalı reformları kabul ettirmesinin güç olacağı, ülke dışında ise daha dar bir manevra alanına sahip olacağı söyleniyor.

Son 8 Yemin Töreni’nin Maliyetleri

1977 Jimmy Carter’ın yemin töreninin maliyeti 3.5 milyon dolar
1981 Ronald Reagan 16 milyon dolar
1985 Ronald Reagan 20 milyon dolar
1989 George Bush 30 milyon dolar
1993 Bill Clinton 25 milyon dolar
1997 Bill Clinton 23.7 milyon dolar
2001 George W. Bush 35 milyon dolar
2005 George W. Bush 50 milyon doları geçiyor...

ABD’liler Bush’tan umutlu, Irak’tan endişeli

Amerikan Associated Press haber ajansının anketine göre, ABD’lilerin çoğunluğu, ABD Başkanı George W. Bush’un ikinci döneminden umutlu ancak, Irak’taki kanın ne zaman duracağı konusunda şüpheliler.

Yapılan kamuoyu yoklamasına göre, ABD halkı Bush’un önceliğinin Irak olması gerektiğini düşünüyor ancak, Irak’ta istikrarlı bir hükümetin kurulabileceği konusunda iyimser değil.

Ankete katılan her 10 kişiden altısı Bush’un ikinci döneminden umutlu olduğunu, yüzde 47’lik bir kesimse endişeli olduğunu belirtiyor.

Yüzde 53 Irak konusunda endişeli

Irak konusunda ise, ankete katılanların yüzde 53’ü Irak’ın istikrarlı bir hükümete sahip olacağını muhtemel görmüyor. Irak’ta bin 350’den fazla ABD askeri hayatını yitirdi. Seçimlerin yapılacağı 30 ocak tarihine yaklaştıkça Irak’ta saldırılar da artıyor.

BBC TÜRKÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 17:23:56
Güncelleme :20 Ocak 2005 Perşembe 23:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?