18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İkinci pazarlık başlıyor

AB Dönem Başkanı Hollanda, 17 Aralık Zirvesi’nde görüşülecek Türkiye ile ilgili taslak metin üzerinde değişiklikler yaptı. Ankara’nın itirazları üzerine gözden geçirilen metin yeniden müzakere edilecek...

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Avrupa İşleri Bakanı Nicolai Atzo, 17 Aralık Zirvesi taslak metninin güncelleştirilmiş halini ile bugün Ankara’nın karşısına çıkarıyor. Metin daha sonra AB Daimi Temsilcileri tarafından yeniden görüşülecek. Basına sızan bilgilere göre, taslak metnin son halinde AB ülkelerinin istediği yönde bazı değişiklikler olsa da Ankara ile müzakerelerinin ne zaman başlayacağı ve AB sürecinin tam üyelikle mi sonuçlanacağı soruları hala yanıtsız. Karar yine AB liderlerine bırakılıyor.

Kıbrıs ile ilgili paragrafta Rum yönetimi istediği yönde değiştişiklik yaptıramadı. Bu konuda, Türkiye - AB arasında 1963’de yapılan Ankara Anlaşması’nın, 10 yeni ülkeyi gözönüne alarak ek bir prokolle genişletmesi çağrısı yapılıyor. Bu ifadelerle AB, Türkiye’nin Rum yönetimini «zımni» olarak tanımasını istiyor. Bu da tanıma yönünde ilk adım olarak görülüyor. Ancak, bu çağrı müzakerelere başlanması için bir ön şart olarak formüle edilmiyor.

Diğer değişiklikler

Türkiye ile ilgili kararda Avusturya ise AB’nin, yeni ülkeleri kendi bünyesine katma kapasitesinin de Avrupa entegrasyonu için önem taşıdığının vurgulanmasını istedi. Ancak Avusturya hükümetinin isteği ile bu yönde eklenen ifadeler, Ankara’yı rahatsız etmiyor.

Yunanistan’ın odaklandığı konu ise Türkiye’nin komşuları ile ilişkilerine atıfta bulunduğu ifadelerin bulunduğu paragraftı. Yunanistan’ın isteği ile bu paragrafta yer alan Türkiye’nin komşuları ile sınır sorunlarını, Birleşmiş Milletler kararlarına göre halletmesi yönündeki çağrı güçlendirildi. «AB’ye üyelik konusundaki etkisi görülebilecek bu sorunların çözümü için Lahey’de bulunan Uluslararası Adalet Divanı’na gidilmesi gerekebileceği» belirtildi.

Fransızlar ve İtalyanlar ise Türkiye’deki reform sürecinin övüldüğü paragrafta yer alan, Türkiye’nin reformları hayata geçirmesi gerektiği yolundaki ifadelerin güçlendirilmesini istediler. Bu yönde yapılan son değişiklik ise Türkiye’ye son kalan, TCK, Ceza-usul, İstinaf, İnfaz Yasası ve CMUK’tan oluşan altı yasanın yürürlüğe girmesi için çağrıda bulunulmasına yönelik eklenen ifadeler.

2014 öncesi üyelik zor

Müzakerelerin nasıl yürütüleceğine dair genel ilkelerin açıklandığı bölümde ise birkaç ufak değişiklik var. Ancak temel olarak bu bölümde yer alan «üyeliği AB’ye mali sonuçlar doğuracak bir adayın, 2014 yılı öncesinde üyeliğinin söz konusu olmadığı» belirtilerek Ankara’ya yöneltilen mesaj değişmedi.


DUYGU LELOĞU - DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 13:44:40
Güncelleme :7 Aralık 2004 Salı 13:48:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?