20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İKÖ'den 'KKTC'ye tecrite son' çağrısı

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısında Genel Sekreter Belkeziz, KKTC’ye tecride son verilmesi üyeleri girişimde bulunmaya çağırdı. Dışişleri Bakanı Gül, BM’nin Kıbrıs raporu uyarınca uluslararası toplum için KKTC ile doğrudan ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişki kurma zamanının geldiğini söyledi.

Türkiye’nin İKÖ Genel Sekreter adayı İhsanoğlu, hazırlanan karar tasarısında “KKTC için güzel gelişmeler olacağını” bildirdi.

İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) 31. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul’da başladı.

İKÖ Genel Sekreteri Abdelouahed Belkeziz, Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta gerçekleştirilen referanduma değindi. Referandumda Türk tarafının Annan Planı’na planına "evet", Rum tarafının ise "hayır" dediğini anımsatan Belkekiz, Türk tarafına yönelik tecridin sona erdirilmesi için ülkelerin girişimde bulunması gerektiğini söyledi.

Belkeziz, dünyanın Kıbrıs Türk tarafıyla temaslara başlaması gerektiğini kaydetti.

TASARI SİYASİ KOMİTEDEN GEÇTİ

KKTC’nin İslam Konferansı Örgütü nezdinde “Kıbrıs Türk Devleti” olarak adlandırıldığı Kıbrıs tasarısının, İKÖ 31. dönem dışişleri bakanları toplantısı çerçevesinde oluşturulan siyasi komiteden geçtiği öğrenildi.

Bundan bir süre önce Cidde’de İKÖ ülkelerinin üst düzey diplomatları tarafından hazırlanan Kıbrıs tasarısı, bugün İstanbul’da toplanan siyasi komitede değişiklik yapılmadan kabul edildi.

Son anda bir değişiklik olmaması halinde söz konusu tasarının çarşamba günü İKÖ dışişleri bakanlarınca onaylanması bekleniyor.

Tasarıda, KKTC, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın raporunda olduğu gibi “Kıbrıs Türk Devleti” olarak adlandırılarak, KKTC üzerindeki ekonomik ve siyasi tecridin kaldırılması yönünde mesajlar veriliyor.

GÜL: KKTC İLE İLİŞKİ KURMA ZAMANI GELDİ

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İKÖ toplantısının açılışında yaptığı konuşmada,

son Kıbrıs raporunda KKTC ile işbirliği yapılması yönünde tüm ülkelere çağrıda bulunulduğunu hatırlatarak, uluslararası toplum için KKTC ile doğrudan ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişki kurma zamanının geldiğini söyledi.

Gül, Annan planının 24 Nisan’da yapılan referandumlarda Rum kesimi tarafından reddedildiğini, KKTC de ise büyük bir çoğunlukla kabul gördüğünü ifade ederek, referandumun Kıbrıs’ta temel değişime yol açtığını söyledi. Referandum sonucuna ilişkin uluslararası organizasyonların ve birçok ülkenin Rum kesimine eleştiri yönelttiğini belirten Gül, Kıbrıslı Türklerin kararlılığının ise övgü aldığını kaydetti.

İKÖ Genel Sekreteri Belkeziz’in KKTC’ye yaptığı ziyaretin bu çerçevede büyük önemi olduğunu ifade eden Gül, ziyareti “zamanlı ve anlamlı” olarak değerlendirdi. Gül, Belkeziz’in temasları sonrasında, uluslararası camianın ve Müslüman ülkelerin Kıbrıs halkına maddi ve manevi destek vermeleri yönündeki raporunu hatırlattı.

İSLAM DÜNYASI İÇİN BİR FIRSAT

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın son Kıbrıs raporunda da tüm uluslara, KKTC ile ilişki kurmaları ve KKTC’ye uygulanan izalosyonun kaldırılması yönünde işbirliği yapılması yönünde çağrıda bulunulduğunu belirten Gül, “uluslararası toplum için KKTC ile doğrudan ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişki kurma zamanı geldi” dedi. Gül, izolasyonun kaldırılması yönünde ABD ve AB’nin bazı adımlar attığını söyledi.

Gül, İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısının, KKTC’ye uygulanan izolasyonun kaldırılması çerçevesinde İslam dünyası için bir fırsat olacağını belirtirken, İslam dünyasından bu yönde destek mesajı beklediklerini ifade etti.

İHSANOĞLU: KKTC İÇİN GÜZEL GELİŞMELER VAR

Türkiye’nin İKÖ genel sekreter adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ toplantısı çerçevesinde “KKTC için güzel gelişmeler olacağını” belirterek, hazırlanan karar tasarısının çok tatminkar olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, gazetecilerin toplantı çerçevesinde Türkiye’nin KKTC ile ilgili beklentilerine ilişkin soruları üzerine, “KKTC için güzel gelişmeler var” dedi. Üye ülkelerin Türk tarafının beklentilerine destek verdiğini kaydeden İhsanoğlu, “hazırlanan karar tasarısının çok tatminkar olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

“KKTC tanınacak mı” sorusu üzerine, böyle bir şeyin mevzubahis olmadığını belirten İhsanoğlu, KKTC’nin Annan planındaki adıyla anılmasının söz konusu olduğunu kaydetti.

SERDAR DENKTAŞ: BEKLENTİMİZ "KIBRIS TÜRK DEVLETİ"

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. dönem dışışleri bakanları toplantısında beklentilerinin, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planında öngörüldüğü gibi “Kıbrıs Türk devleti” olarak kabul edilmeleri olduğunu söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Denktaş, İKÖ toplantılarına Kıbrıs “Türk Müslüman cemaati” olarak katıldıklarına işaret ederek, bir süre önce Cidde’de yapılan toplantıda “Kıbrıs Türk devleti” olarak kabul edilmelerini öngören bir taslak raporun hazırlandığını hatırlattı.

Bu raporun İKÖ dışişleri bakanları toplantısında kabul edilmesini umduğunu kaydeden Denktaş, KKTC’nin gözlemci statüsünün değil sadece isminin değişeceğini belirterek, “Başka bir deyişle cemaat olmaktan vatandaşlık seviyesine çıkıyoruz” dedi.

“Bizim beklentimiz, Rum tarafının Kıbrıslı Türkler ile adada güç paylaşımına yaklaşması” diyen Denktaş, “Bu doğrultuda adım atılmazsa elbette yapacak bir şey kalmaz, ama şu an için beklentimiz Annan planında olduğu şekilde ’Kıbrıs Türk Devleti’ olarak burada kabul edilmek. Bu bir ilan değildir kabuldür” açıklamasını yaptı.

“Rum tarafının niyetini bekleme durumunda olmadıklarını” kaydeden Denktaş, İKÖ toplantısı çerçevesinde bir araya geldiği İslam ülkeleri bakanlarından Kıbrıs konusunda çok sıcak yaklaşım gördüğünü, hatta bazı bakanlardan resmi davet aldığını ifade etti.

İSTANBUL
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2004 Pazartesi 21:04:15
Güncelleme :14 Haziran 2004 Pazartesi 21:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?