23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’İktidar - TSK tartışmasını tahrik etmek istemiyorum’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt`ın, açıklamalarına destek vererek, "Irak`ta ortaya konan tablo Türkiye`yi bölgede etkisiz, zafiyet içinde bir ülke durumuna sokmuş olduğudur" dedi.

Baykal, iktidarla silahlı kuvvetler arasında tartışma yaratmaktan rahatsızlık duyacağı için konuyu Meclis gündemine getirmek istemediğini de söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CNNTürk`te Ankara Kulusi programına katıldı. Burada soruları yanıtlayan Baykal, ABD ile ilişkilerin bozulmasında hem ABD hem Türkiye`den kaynaklanan nedenler olduğunu söyledi. Baykal, ABD`nin savaşın hedefine, mantığına dayanmadan ``toprağını açın`` uslubundan, Irak`ın etnik bakımından parçalanmasına kadar pek çok uygulamasının Türkiye`yi sıkıntıya soktuğunu kaydetti.

Baykal, ``Bizden kaynaklanan sıkıntı ise, büyük devletlerle ilişkilerde büyük devletleri kandırmayacaksınız`` diyerek, büyük devletlerin her dediğinin yapılmayabileceğini ancak bunun neden yapılmayacağının dürüstçe anlatılması gerektiğini söyledi.

Dış politikada açık ve net olmak gerektiğini vurgulayan Baykal, ``Hariciyemiz devri dışı bırakılmıştır. Siyaset tüccarlığı içinde, amatörce, çocuksu bir yaklaşımla iş ele alınmıştır. Yapamayacağını bileceksin ve söyleyeceksin`` dedi.

Baykal, AKP hükümetinin önce ABD ile dayanışmaya girdiğini ancak daha sonra ABD`nin uygulamaları tepki almaya başladığında onu bırakıp tepkilerden pay almaya çalıştığını söyledi.

Baykal, İsmet İnönü`nün, büyük devletlerle dış politika ilişkisini ``ayıyla yatağa girmeye`` benzeten sözlerini anımsatarak, ``Çok içli, dışlı olunmamalıydı. Yatağa girme kardeşim`` şeklinde konuştu.

Baykal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt`ın, ``Türkiye`nin Irak politikası olmadığına`` ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine de, Türkiye`nin Irak`taki konuyla ilgili tablosunun tam bir perişanlık olduğunu söyledi.

Baykal, 1.5-2 yıl önce önem verilen unsurların tümünün elden çıkarıldığını ve Türkiye`nin kaybettiğini vurgulayarak, ``Açık bir şekilde kaybetti. Bu kayba da teslim oldu. Bu kayıp Türkiye`nin politikasızlığının sonucu olmuştur. Türkiye`nin politikası ABD`ye bırakılmıştır`` dedi.

Baykal, Irak savaşının daha Ağustos 2002`de belli olduğunu ve Türkiye`nin aslında daha savaş başlamadan Irak`ın kuzeyinde askeri bir varlık oluşturması gerekirken, bunu yapmadığını kaydetti.

Koalisyon hükümetinin belki ``gidici`` olduğu düşüncesiyle bunu yapmadığını, ancak AKP`nin iktidara gelir gelmez Kuzey Irak`ta bir askeri güç oluşturması gerekirken bunu yapmadığını vurgulayan Baykal, ``Bunlar yapılsaydı o zaman Türk askerinin başına çuval geçirilmeyecekti`` dedi.

Büyükanıt`ın tererle mücadelede de zaafiyet olduğu sözlerine de katıldığını ifade eden Baykal, Türkiye`nin terörle mücadelede tehlikeli bir tabloyla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Bunu Meclis gündemine getirip getirmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine de Baykal, ``Olabilir. Ben, iktidar-Silahlı Kuvvetler tartışmasını gündeme getirmeyi, tahriki istemiyorum. Bundan rahatsızlık duyarım. Ancak Türkiye`nin terör konusunda bir zaafiyetin içinde giriyor tespiti doğrudur ve bunda bir sıkıntı olduğu görülüyor. Bunu pek çok kesim hissediyor. Irak`ta ortaya konan tablo, Türkiye`yi bölgede etkisiz, zaafiyet içinde bir ülke durumuna sokmuş olduğudur`` diye konuştu.

ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 20 Mart 2005 Pazar 20:29:18
Güncelleme :20 Mart 2005 Pazar 20:32:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?