Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Bölgesel Yönetim Sorumlusu Berham Salih, Kerkük'ün coğrafi ve nüfus açısından Kürtler'in olduğunu belirterek, Türkiye ile Irak'ın gelecek aylarda iki ticari ortak olacağını söyledi.
Salih, NTV'de yayınlanan bir programda çeşitli açıklamalarda bulundu. Salih, Kerkük'ün Kürt şehri olduğunu, coğrafi ve nüfus açısından Kerkük'ün Kürtler'e ait olduğunu söyledi. Kerkük'ün geleceğine yönelik kararın, bu şehirde yaşayanlar tarafından verilmesi gerektiğini belirten Salih, Kerkük sorununa mutlaka demokratik bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Salih, yıllardır Kerkük sorununun devam ettiğini kaydederek, Irak'ta 'etnik temizlik' adına yaşanan en kötü durumun Kerkük'te gerçekleştiğini bildirdi. Kerkük'ün yine Kerkük halkına verilmesi gerektiğini belirten Salih, Kürtler, Türkmenler, Araplar ve Asuriler'in Kerkük'ün durumunu belirleyeceklerini söyledi. PKK/KADEK'in Kuzey Irak'taki varlığı ve Türkiye'ye yönelik tehdidine ilişkin bir soruyu cevaplayan Salih bu konuya ilişkin şunları kaydetti:
"Bizler tek bir noktaya odaklandık. Bizler Irak'ın bir parçasıyız, yönetiminin bir parçasıyız. Irak'ın durumu her zaman için uluslararası hukuka dayalı olarak verilmeli. Hiçbir askeri unsur bu çerçevede yer almamalı, yabancı unsurlar yer almamalı. Irak'ın komşuları bu bağlamda yer almamalı. Irak'ın durumu ile Türkiye'nin durumuna ilişkin birlikte ve dayanışma içinde bir çözüm bulunmalı. Geçmişte bazı saldırılar gerçekleşmişti. Bizler her zaman komşuları ile iyi ilişkiler içinde olan bir bölge olmak istiyoruz. Irak'ın ve Türkiye'nin, ayrıca İran ve diğer komşuların durumuna her zaman için birlikte çalışılarak karar verilmeli. Her türlü tehdit unsuru bu bölgeden berteraf edilmeli. Kürt liderliği ile ilgili olarak, özellikle Irak yönetimini de dikkate alarak her zaman bu konuda çalışmaya hazırız. Gerçekten tehlikeli bir terörist gruptan bahsediyoruz. Eğer bir güç kullanmak gerekirse Kürt liderliği bu gücü kullanmaya hazır olacak mı? Kürt liderliği Irak'ta Irak hükümetinin bir parçası olarak her zaman için her türlü aracı kullanmaya hazır olmalı. Komşularımıza tehdit oluşturacak her türlü unsuru berteraf etmek için bu çalışmaları yapmaya hazırız. Hiçbir şekilde bizim egemenliğimize ya da diğer şeylerimize karışılmadan biz her türlü desteği vermeye hazırız. Komşularımızın hiçbir şekilde bizim bölgemizden kaynaklanacak bir tehdide karışmaması gerekiyor. Bizler her zaman sorumlu bir şekilde Irak yönetiminin bir parçası olarak her türlü tehdidi ortadan kaldırmaya hazırız. Bizim bölgemizden komşularımıza gelecek tehditleri bu şekilde ortadan kaldırmaya hazır olacağız".
Talabani'nin, 'Gerekirse güç kullanarak Türk askerlerini buradan kaldırırız' şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Salih, "Biz komşuyuz ve birlikte yaşıyoruz. Güç kullanımı aslında bir şekilde bizim vizyonumuzla ve bizim isteklerimizle tutarlı değil" dedi. Salih, komşuları ile dostane bir ilişki istediklerini belirterek, Ankara barış süreci ile ilgili olarak barışın ortaya konmasını istediklerini ve bunun gerçekleştiğini söyledi. Salih, bu barışın sürdürülmesi gerektiğine değinerek, "Bu barış sağlandı. Bu bölgeyi terk etmeniz gerekiyor şeklinde bir açıklamayı biz tek başımıza yapamayız" dedi. ABD, İngiltere ve Türkiye ile görüşmeler yapılabileceğini ve çok taraflı bir şekilde bu soruna bir çözüm bulunmasına çabalanabileceğini belirten Salih, iyi bir komşuluk ilişkisini getirecek bir dil kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Salih, Türk askerinin misyonuna gerek olmadığını ve bunun tamamlandığını savunarak, dostane görüşmeler yapılarak bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Salih, Türkiye ile özel görüşmeler yapılarak bu sorunun düzgün bir dille ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.
Koalisyon Güçleri'nin Petrolden Sorumlu Yetkilisi'nin 'Yumurtalık-Kerkük Hattı'na artık gerek kalmayabilir' şeklindeki beyanına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Salih, böylesi bir demeçten haberdar olmadığını bildirdi. Salih, her zaman için Irak'ın ve 'Kürdistan' bölgesinin geleceğinden bahsettiklerini belirterek, kendilerinin Türkiye ile ekonomik ilişkiler geliştirmek istediklerini söyledi. Temmuz 2003'ten bu yana 40 milyon dolarlık bir ihalenin Türk tarafına verildiğini belirten Salih, 20 milyon dolarlık bir ihalenin de Türk şirketlerine verilmesinin planlandığını söyledi. Salih bu ihalelerin Süleymaniye bölgesine ait olduğunu belirterek, bu yolla ticaret konusunda Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini söyledi. Salih, "Irak'taki Kürdistan bölgesi Türkiye'nin ortağıdır. İstikrar, barış ve güvenlik için Türkiye'deki dostlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirerek, bu dostane ilişkileri geliştirebiliriz. Her zaman için yeniden yapılandırmanın bazı zorlukları var. Bu zorluklarla ilgili Türkiye'deki iş ve yatırım dünyasının yardımına ihtiyacımız var. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda Türkiye ve Irak gerçekten çok önemli ticari ortaklar olacaklar ve Iraklı Kürtler de bir köprü görevi görecekler. Bizler ekonomik, siyasi ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Kürtler Türkler'e karşı söyleminden vazgeçelim. Biz artık gelişmeye bakalım. Okullar, hastaneler, havaalanları kuralım. Türkler'in uzmanlığını kullanarak bölgede iyi işler yapabiliriz. Bu hem bizim hem de Türkiye için iyi olacaktır" dedi. Salih, 14-15 Şubat tarihleri arasında Kuveyt'te yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısına Irak'ı temsilen Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin ilk defa olarak katılacağını duyurdu.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi :
10 Şubat 2004 Salı 12:27:00
Güncelleme :10 Şubat 2004 Salı 14:47:05