20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İlaç krizi çözüldü!

İlaçta yaşanan 'indirim krizi' tatlıya bağlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç sektörü arasında yaşanan kriz, 350 ilaçta yüzde 7.5'luk indirimin geri alınması ve 50 ilaçta da fiyatların artırılması yoluyla çözüldü.

İlaç üreticisi firmalara da yüzde 10'luk KDV indirimi getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kanser, şeker, kalp gibi hayati öneme sahip 350 ilaçta 'indirim oranının geri alınacağını' açıkladı. Çelik Bakanlığının TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında ilaçta yaşanan krizin çözüm formülünü duyurdu.

Çelik, son çıkarılan ilaç fiyat kararnamesiyle 6 bin 700 ilacın fiyatının yüzde 7.5 oranında indirildiğini anımsattı. Ancak sektör ile yapılan görüşmeler sonucu hayati öneme haiz yaklaşık 350 ilaçta bu indirimin geri alınacağını bildirdi. Ayrıca fiyatı düşük kaldığı için firmaların üretiminden vazgeçmek üzere olduğu kalp, tansiyon, solunum yolu hastalıklarında kullanılan yaklaşık 50 ilacın da fiyatının artırılacağını açıkladı.

Bakan Çelik, sektöre bir de müjde verdi. İlaç üreticisi firmaların hammadde temininde yüzde 18 KDV öderken, ilaç satışında KDV'nin yüzde 8 olduğunu anımsattı. İşte sektörün uzun süredir bu haksızlığın giderilmesi talebini karşılayarak; ilaç hümmaddeleri için de KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e çekileceğini söyledi.

...
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2011 Çarşamba 18:18:34
Güncelleme :14 Aralık 2011 Çarşamba 19:46:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?