31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İlaçlar yine eczaneden

Sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşların, eczanelerden sağlık karnesiyle ilaç alımını sağlayan İlaç Alım Protokolü bugün itibariyle geçerliliğini yitiriyor. Kamuya yaptıkları ıskontoların kaldırılması, alacaklarının erken ödenmesini isteyen, aksi halde kepenk indireceklerini açıklayan eczacılar dün hükümetle masaya oturdu. Hükümet ve eczacılar arasında yaşanan gerilim Bakanlar Kurulu'nun devreye girmesi ile son bulurken, hükümet adına açıklama yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bugün yeni protokolün yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bugün yürürlüğe girecek 2008 İlaç Alım Protokolü'ne göre Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında güvence altındaki SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Yeşil Kartlılar eczanelerden ilaç alımına devam edecek.

ÇELİK YUMUŞATTI
Sağlık karnesiyle eczanelerden ilaç alınmasını düzenleyen yeni protokolün imzalanması için süre bugün doluyor. İlaç krizini aşmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında ilk görüşme dün sabah gerçekleşti. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Çolak, "Türkiye'nin ilaç ve sağlık konusunda bir krize tahammülü yok. Siyasetin çözüm üreteceğini düşünüyoruz" dedi. Bakan Çelik de konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşıdı. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, SSK'lıyı ilgilendiren ilaç alım protokolüyle ilgili müjdeyi verdi. Tıkanıklığın neden kaynaklandığı konusunu masaya yatırdıklarını anlatan Şahin, yeni bir ilaç alım protokolünün devreye gireceğini söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak protokole son şeklini vermek için bir araya geldi.

İSKONTO SORUNU AŞILDI
Toplantıda Eczacıların Sosyal Güvenlik Kurumu'na satacağı ilaçlar üzerinden yaptığı yüzde 3 ile 4.5 arasındaki iskonto oranlarının belli bir oranda indirilebileceği üzerinde anlaşıldı. İlaç üreticilerinin iskontoyu ilacın perakende fiyatı yerine imalat fiyatı üzerinden yapması nedeniyle eczacılara binen fazla yükün azaltılması bekleniyor.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 06:55:24
Güncelleme :1 Temmuz 2008 Salı 06:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?