18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İlk kadın hava korsanı Halid’den savaşa devam sözü

Dünyanın ilk kadın hava korsanı, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesi Leyla Halid, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın İsrail’in "soykırım yaptığını" ve "terörist devlet" olduğunu söylemesine karşın, İsrail’le silah anlaşması yapmasının "terörü desteklemek" anlamına geldiğini savunarak "Terörist devletle anlaşma yapan devlet, terörist devlettir" dedi.

Halid, bugüne kadar yaptıkları bütün eylemlerin ’’bir halkın kendini savunmasının araçları’’ olduğunu belirterek ’’Gün gelir elimize silah alırız, gün gelir taş atarız, gün gelir hepimiz birer feda eylemcisi oluruz’’ diye konuştu.

BEKSAV’ın düzenlediği ’’Filistin’le Dayanışma Haftası’’ kapsamında Türkiye’ye gelen Halid, dün Makina Mühendisleri Odası’nda bir basın toplantısı yaptı. Halid, Filistin halkının yanında olduğunu açıklayan kesimlerden ’’samimiyet’’ beklediklerini ifade ederek ’’Demokrasinin nasıl kullanıldığının en iyi örneği, Türkiye ve Arap ülkelerindeki cezaevlerine bakılarak görülebilir. Bu ülkelerde okuldan çok hapishane var ve bu ülkelerde ezilen halkların haklarını savunanların seslerini kısmak için ABD destekli yasalar çıkarılıyor’’ diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ’ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Halid, ’’Bundan sonra ne olacağının yanıtını intifadaya katılan ve mücadele etmeyi bilen Filistinliler verecek. Biz devrim ve özgürlük yolunda pek çok şehit verdik. 8 bin özgürlük savaşçısı tutsak edildi, bugün 103’ü kadın 1200 tutsağımız var, ama intifada devam ediyor’’ dedi.

’Barguti’yi destekleriz’
Filistin halkının demokratik bir seçimle, kendi kararlarını temsil edecek birini seçeceğine inandığını belirten Halid, Demokratik Cephe ile FKÖ’nün birleşerek mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Filistin’de bugün en güçlü örgütün radikal İslamcı Hamas olduğunu belirten Halid, yaşam boyu hapis cezasına çarptırılan Mervan Barguti ’nin devlet başkanlığı adaylığını açıklaması durumunda kendisini destekleyebileceklerini söyledi. Seçimlerin ardından intifadanın sürmesi için gerekli adımların atılacağını da ifade eden Halid, ’’Biz farklı örgütler olarak aynı amaç için mücadele ediyoruz. İsrail’e karşı tavrımızın keskinleşmesi gerek. Onlar da bu mücadele sönümlensin diye çaba harcıyorlar’’ şeklinde konuştu.

Masa başında yapılan hiçbir anlaşmanın Filistin’e özgürlük getirmeyeceğini söyleyen Halid, ’’Biz ancak mücadeleyle özgürleşebiliriz. Oslo Barış Anlaşması’nın ardından Başbakan Ariel Şaron bize karşı saldırılarını arttırdı. Bugün 650 İsrail askeri Filistin’de. Hangi anlaşmadan söz ediyoruz’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

’ABD bizi yalnızlaştırdı’
ABD’nin egemen olduğu bir yüzyılda yaşandığını ifade eden Leyla Halid, ’’ George Bush hangi ülkeyi terörist ilan etmek istiyorsa parmağıyla göstermesi yetiyor. Biz eskiden yalnız kalacağımızı hiç düşünmezdik, ama bugün yalnızlaştırılmaya başladık’’ dedi.

Halid, Filistin halkının anlaşma koşullarınıysa şöyle sıraladı:

* Filistinli mülteciler topraklarına dönsün.

* Bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için gereken koşullar oluşturulsun.

* Kudüs, Filistin toprağı içinde yer alsın.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 13:14:37
Güncelleme :27 Kasım 2004 Cumartesi 15:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?