19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İlk maaşlarını alamadan öldüler

Madenciler ilk maaşlarını alamadan öldü

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Gelik İşletmesi'nde geçen salı günü meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 2 madencinin ilk maaşlarını alamadıkları öğrenildi.

TTK'nın 3 bin işçi alımı için başlattığı uygulamalı sınavın ardından yapılan kura çekiminde isimleri açıklanan Adem Altıparmak ve Murat Katırcı, ocak ayında işbaşı yapmış, bir ay süren intibak eğitiminin ardından 15 gün süren işçilik hayatları Salı gün meydana gelen göçükle noktalanmıştı.

Göçükte hayatını kaybeden Murat Katırcı, 49 yıl sonra babasının amcası ile aynı kaderi yaşadı. Hayatını kaybeden maden işçisinin babası Mehmet Katırcı, oğlunun daha ilk maaşını almak bile nasibi olmadığını söyledi.

2006 yılındaki işçi alımında mülakatları kazandığını ancak kuradan oğlunun çıkamadığını söyleyen Baba Mehmet Katırcı, " Oğlum 2000 yılından bu yana özel maden ocağında çalışıyordu. 2006 yılında yapılan işçi alımında mülakatlardan geçti ama kuradan çıkamadı. Nasip bu seferkindeymiş ama Cenab-ı Allah bir aylığına da olsa bizi sevindirdi. Daha maaşını bile hatta maaş kartlarını bile alması nasip olmadı. 1960 yılında amcam Mehmet Katırcı da TTK'da işe başladıktan kısa süre sonra iş kazası sonrası hayatını kaybetmiş ve ilk maaşını alamamış. Oğlum da benim ismini taşıdığım amcamla aynı kaderi yaşadı. Oğlumun 2 çocuğu var. Kuradan çıktığı gün çocuğu oldu. O gün iki sevinci bir arada yaşadık ama kısa ve öz sürdü. Cenab-ı Allah'a bizden daha yakınmış. Geçen sene hacca göndermiştik. 5 vakit namazını kılardı. 1 aylık da olsa çalışma şansı oldu ama devletin 25 kuruşluk bir şeyinden yararlanmadı" dedi.

Maden işçisi Katırcı'nın eşi Aysun Katırcı ise kocasının mezarı başında dua ederek gözyaşı dökerken, eşine ait namaz takkesi ve tespihini koklayarak hasret giderdiğini söyledi.

Madende hayatını kaybeden 2 çocuk sahibi diğer işçi Adem Altıparmak ise son umut diyerek girdiği seçmeleri kazanarak işe başlamıştı. 8 kardeşli Altıparmak ailesinden ağabey Ramazan Altıparmak, kurayı kazanan kardeşinin çok mutlu olduğunu söyleyerek, "2001 yılından beri kardeşimle birlikte Bolu'da özel bir maden ocağında çalışıyorduk. TTK'nın işçi alımı için başvuruda bulunarak kuraya katıldı. Kuradan çıkınca çok sevinçliydi. 'Artık daha mutlu olacağım ve devlet işi olduğundan geleceğim garanti altına alınacak' demişti. İşe başladılar ama daha ilk maaşını bile almak nasip olmadı. Herkesin umudu oydu. Babam ve 2 abim de madenden emekli. Ailemizin en küçüğü Adem ise ilk maden şehidimiz oldu" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 19:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?