20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İmalattan müzeye!

Türkiye'deki müzelerde 3 bine yakın sahte eser olduğu belirtiliyor. Yöntemse şu; heykeli gömüp beş-altı ay beklemek

Sahte eserlerle piyasada dolandırıcılık yapanların sayısı her geçen gün artarken, akıllara durgunluk veren yöntemler geliştiren dolandırıcılar müzeleri bile kandırdığı biliniyor. Müzelerde 3 binden fazla sahte eser olduğu belirtiliyor. Lidya, Roma dönemi sikkeler ve heykelleri yapıp 5-6 ay toprağa gömen dolandırıcılar, sahte eserlerin oksitlenmesine sebep olup daha sonra eskiymiş gibi satışa sunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da müzelerin envanterlerinden çıkan sahte eserler için resmi sitesinden uyarılarda bulunuyor.

Adana’da bronzdan yaptığı bir heykeli ‘tarihi eser’ olarak satmak isteyen bir kişinin yaptığı heykel müzecileri bile hayrete düşürmüştü. Heykel, sikke, elyazması Kuranı Kerim, tablo, terrakota en çok taklidi yapılan eserler arasında yer alıyor. Tarihi eser kaçakçılarının yöntemleriyse oldukça ilginç. Lidya, Roma dönemi sikkeler ile heykelleri yapıp 5-6 ay toprağa gömen sahtekârlar, sahte eserlerin oksitlenmesine sebep olup daha sonra eskiymiş gibi satışa sunuyor. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ören yerleri ile antik kentlerin etrafında yoğunlaşan dolandırıcılar turistleri hedef seçiyorlar. En çok sikke ve heykel taklidi yapılırken son dönemde sahte tabloların da piyasaya sürüldüğü belirtiliyor.

Emekli Müze Müdürü Erdem Yücel “Müzelerde 3 binden fazla sahte eser olduğunu biliyoruz” diyerek, şu bilgileri aktarıyor: “Bunlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Müzelerde yeterince uzman yok. Sahte eser olgusunun bilinmesi gerekir. Gaziantep, Adana yöresinde sahte eser yapan atölyeler vardı. Buralardan müzelere çok sayıda eser sattılar. Maalesef anlaşmalı olarak bu eserleri gerçekmiş gibi rapor tutarak alan müzeciler de oldu. Çok iyi taklit olup bilmeden de alanlar var.’’

İşin ilginç yanı definecilerin de birbirlerini internet sitelerinden bu dolandırıcılara karşı uyarması. Bir internet sitesindeki uyarı şu şekilde: ‘‘Arkadaşlar, son günlerde yine üçkâğıtçılar hortlamaya başladı. Ellerinde numunelerle ya da poşet dolusu sarı metallerle dolaşan üçkâğıtçı şebeke elemanlarına dikkat. Masum insanları seçip ellerindeki sahte sikkeleri satmak isteyen üçkâğıtçıların en belirgin özelliği sizden kapora adı altında bir miktar para istemeleri. Üçkâğıtçı sahte eser kaçakçıları size geldiklerinde kendi ellerinizle numune seçmenize asla izin vermezler. Genelde bu işlerle alakasız birilerini seçerler, kurban bu işlerden pek anlamayandır. Yakınlarınızı, tanıdıklarınızı bu kişilere karşı uyarın, paralarını kaptırmasınlar.”

Gerçek sikke elde kayar
Hakiki sikke üzerindeki patin, asit, limon, alkol ve sirke gibi maddelerle çıkarılabilir, sahte sikke üzerindeki patin ıslak bezle çok kolay temizlenir.
Hakiki sikkeler üzerinden bulunan patinler yosun yeşili, duman rengindedir.
Hakiki sikke avuç içinde kayar.
Ağırlık ve çapları arasında uyumsuzluk olanlara, yazılardaki harf hatası olanlara da dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor

Ömer Erbil /Radikal
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2011 Pazar 11:21:13
Güncelleme :19 Haziran 2011 Pazar 17:13:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?