19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İmar Bankası davasında SPK üyelerine 1 yıla kadar hapis istemi

Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) bazı alt kademe yöneticiler hakkında İmar Bankası’nın izinsiz Hazine Bonusu satışına göz yumdukları gerekçesiyle 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Abdullah Ayhan Şan, SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Yönetim Kurulu üyeleri ve diğer yöneticiler hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Savcı Şan, SPK Başkanı Doğan Cansızlar ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında takipsizlik kararı verirken, SPK Aracılık Faaliyetleri Dairesi Başkanı Ali Tayfun Acar, Başkan Yardımcısı Nedime Hülya Kemahlı, Piyasa Gözetim ve Düzenleme Dairesi Başkanı Cemal Küçüksözen, Başkan Yardımcısı İbrahim Kubilay Timuçin hakkında İmar Bankası Hazine Bonosu satışında görevlerini ihmal ettiği gerekçesiyle dava açtı. İddianamede İmar Bankası’nın Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) satışına aracılık yetkisinin bulunmadığı, buna rağmen bankanın DİSP seneti satışı yaptığını ve bunu grubuna ait gazete ve televizyon kanallarında günlerce kamuoyuna duyurduğu belirtildi.

21 Ekim 2002-3 Temmuz 2003 tarihleri arasında yetkisiz ve karşılıksız olarak toplumun her katmanından gelen 22 bin 95 kişiye toplam 1 katrilyon 20 trilyon lira tutarında DİBS satışı gerçekleştirdiği belirtilen iddianamede bankanın, bankacılık yapma ve mevduat yapma yetkisinin kaldırıldığı 3 Temmuz 2003 tarihine kadar SPK dahil hiçbir kurumdan müdahale ve uyarı yapılmadığı kaydedildi. SPK’nın yetkileri anlatılarak kurumun görevleri arasında Aracılık Faaliyetleri Başkanlığı ve Piyasa Gözetim ve Düzenleme Dairesi Başkanlığı vasıtasıyla İmar Bankası ile ilgili raporun hazırlanması gerektiğine dikkat çekilen iddianamede bunun SPK’da görevli yöneticiler tarafından yapılmadığı ifade edildi. İddianamede Aracılık Faaliyetleri Dairesi Başkanı Acar, Yardımcısı Kemahlı, Piyasa Gözetim ve Düzenleme Dairesi Başkanı Küçüksözen ve Yardımcısı Timuçin hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ’Görevi İhmal’ suçunu düzenleyen maddesi uyarınca 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları için dava açıldı.

İddianamede gerekli birimlerin SPK Kurul Başkanına ilettikleri rapor mevcut olmadığından ve Başkan tarafından bunun SPK gündemine getirilmediği için olayı görüşme imkanı bulunmayan kurul üyeleri, Ortaklıklar ve Finansman Dairesi Başkanlığı ve bağlı bulunduğu daire başkanlığı hakkında takipsizlik kararı verildiği de belirtildi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2004 Pazartesi 16:26:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?