24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İmar Bankası'nda bono operasyonu

SPK, izinsiz bono satarak bir katrilyon lira haksız kazanç sağlamakla suçladığı Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve İmar Bankası'nın 225 yetkilisi için 2-5 yıl hapis, topladıkları paranın üç katı kadar da para cezası istedi
     
     Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İmar Bankası'nın Yönetim Kurulu ile Türkiye genelindeki 170 şubesinde görev yapan müdür ve müdür yardımcısı 225 kişi hakkında, izinsiz Hazine Bonosu sattıkları gerekçesiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. SPK avukatları, yaklaşık bir katrilyon lira haksız kazanç sağlamakla suçladığı Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve imza yetkisi bulunan diğer yöneticilerin, iki yıldan beş yıla kadar hapis, topladıkları paranın üç katı kadar da para cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.
     
     SPK avukatları Birsen Acır ve Merzuke Tunçay, dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, 22 sayfadan oluşan suç duyurusu dilekçesi verdiler. Dilekçede, İmar Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Uzan, Başkan Vekili Yavuz Uzan, Yönetim Kurulu üyeleri Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Gürol Demirkol, Genel Müdür Hilmi Başaran, Genel Müdür Yardımcıları Sadık Karagöz, Tacettin Pak, Mehmet Koray Özkaya, Genel Müdür Yardımcı Vekili Sami Bulut, Mevduat ve Bankacılık Hizmetleri Müdürü Nedim Çokçok, Mali Kontrol Müdürü Yeşim Öztürk, İç Kontrol Merkezi Başkanı Mehmet Bulat, Menkul Kıymetler Müdürü Dilek Atıcı, Mali Kontrolör Müdür Yardımcısı Gül Handan Ertargın ile bankanın bütün şubelerinde görev yapan 209 müdür ve müdür yardımcısının cezalandırılması istendi.
     
     İzin almadan satmışlar
     
     Suç duyurusunda, 25 Ekim 1990 tarihinde Hazine Bonosu satma yetkisi elinden alınan İmar Bankası'nın, 21 Ekim 2002 tarihinden, bankaya el konan 3 Temmuz 2003 tarihine kadar, 1 katrilyon 20 trilyon 435 milyar lira, devlet tahvili ve Hazine bonosu sattığının tespit edildiğini vurguladılar. Bankada araştırma yapan BDDK murakıplarının raporları doğrultusunda yapılan suç duyurusunda, iddialar şöyle sıralandı:
     
     Bankanın yasal defter, kayıt ve belgelerine ulaşılamadı. Bankaya bilgi işlem desteği sağlayan Merkez Yatırım Ticaret AŞ'ye, Mali Şube desteğiyle düzenlenen baskında, resmi kayıtlara göre 730 trilyon lira olarak görülen mevduatın gerçeği yansıtmadığı, gerçekte toplanan paranın 7 katrilyon lira civarında olduğu saptandı. Ayrıca, müşterilere satılan devlet tahvili ve Hazine Bonolarının karşılığı da çıkmadı. Merkez Yatırım Ticaret AŞ Genel Müdürü Mustafa Akar imzasıyla, banka şubelerine, bono ve tahvilin nasıl toplanacağının programlarının yer aldığı bono-tahvil satış işlemleri kılavuzları gönderildi.
     
     21 Ekim 2002'den, bankaya el konulan 3 Temmuz 2003 tarihine kadar geçen süre içinde, 1 katrilyon 20 trilyon 435 milyar liralık bono ve tahvil satışı yapıldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) tescil bildirimi yapılmadı, 953 trilyon 125 milyar lira tutarındaki tescil ücreti de ödenmedi. Ayrıca, tahvil ve bonolardan elde edilen paraların 98.6 trilyonu, grubun diğer bankası olan Adabank AŞ'ye, karşılıksız aktarıldı. Adabank bu parayı, hatırlı müşterilerine karşılıksız verdi.
     
     SPK avukatları 2, 30 ve 31'inci maddelerine muhalefet eden yönetim kurulu üyeleri ile şube yöneticileri hakkında, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, 47'nci madde gereği de elde edilen haksız kazancın üç katı kadar para cezası verilmesini talep ettiler.
     
     Hakan Uzan'a tutuklama yok
     
     Şişli Cumhuriyet Savcısı'nın, Merkez Yatırım AŞ'deki görevinden, bankaya el konmadan kısa bir süre önce ayrılan Hakan Uzan hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıkarılması yönündeki isteği, bir üst mahkeme olan İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, Merkez Yatırım ve Ticaret AŞ'nin hakim ortağı Murat Hakan Uzan'ın yönetim kurulundan ayrılma tarihi, bilgi ve belgeleri vermeme eylemine katıldığı hususundaki dosyadaki mevcut delil durumuna göre, sanığın gıyaben tutuklanmasına dair talebin reddine karar verdi. İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, Merkez Yatırım AŞ. soruşturmasının kilit ismi olarak adı geçen şirketin eski Genel Müdürü Mustafa Akar ve Nuray Özer, Yeşim Öztürk, Sadık Karagöz, Mehmet Koray Özkaya'nın tutukluluklarının kaldırılması yönündeki itirazlarını reddetti.
     
     20 bin disket yok edilmiş
     
     İmar Bankası ve Merkez Yatırım AŞ yöneticileri Yavuz Uzan, Bahattin Uzan, Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Suat Gusunali ve Azmi Yılmaz'ın tutuklanmasını reddeden Şişli Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı için bir üst mahkemeye itiraz eden Şişli Savcısı Mecit Ceylan'ın dilekçesinde, usulsüzlüklerle ilgili çarpıcı bilgiler var. Bankanın zorunlu hesap kayıtlarının tutulduğu 20 bin bilgisayar disketinin ve çok sayıda belgenin yok edildiğini anlatan Savcı Ceylan, 'Bu sanıkların gıyaben tutuklanmaları gerekirken, bu talebin reddine dair mahkeme kararı kaldırılmıştır. Bu kişiler hakkında yeniden gıyabi tutuklama kararı çıkarılması gerekir' dedi. Bu başvuruyu değerlendiren İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, Suat Gusunali ve Azmi Yılmaz'ın gıyabi tutukluluğunun reddedilmesine yapılan itirazı reddetti. Diğerleri hakkında ise gıyabi tutuklama kararı çıkardı.
Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2003 Cuma 10:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?