17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

IMF açığı kapatmak için zam ve vergi önerdi


   
Söz konusu tutarın bütçe ödeneklerinde yapılacak yüzde 10'luk kesinti ile karşılanması planlanırken, yapılacak kesintinin rakamı karşılamaması durumunda ÖTV artışı ve bazı kuruluşların ödenenden daha fazla kesinti ile bu rakama mutlaka ulaşılacağı belirtiliyor.

Bu kapsamda 2003 yılı ödenek gerçekleşmelerine göre düşük ödenek kullanan kuruluşların 2004 ödeneklerinin aşağıya çekilmesi de gündemde bulunuyor. Bütçe Kanunu'nda değişlik yapan kanun tasarısının, en geç Şubat ayı başında Meclis'e sevki hedefleniyor.
    
TELAFİ EDİCİ ÖNLEM İSTEĞİ
 
Bu arada IMF'nin, gelir hedefine ulaşılmasına dönük yaklaşık 3 katrilyon liralık telafi edici önlem istediği ifade ediliyor. Ekonomi yönetimi açığın büyüklüğünün henüz netleşmediğini belirtirken, bu rakamın daha aşağıya inebileceğini vurguluyor. 2003 yılında özellikle petroldeki ÖTV'den beklenen gelirin aşağıda kaldığına işaret ediliyor. 

IMF'nin bu çerçevede ekonomi yönetimine, akaryakıt, elektrik, doğalgazın da aralarında olduğu kamuya ait mal ve hizmetlerde fiyat artışına gidilebileceği önerisinde bulunduğu öğrenildi. 
        
 
Öte yandan 2003 yılı için öngörülen cari açığın 6 milyar dolar civarında olacağı tahmin edilirken, 2004 yılı için ise 7.6 milyar dolarlık cari açık hedefinin korunması bekleniyor.
   
2004 yılı ihracat rakamlarının 53-54 milyar dolara, ithalat rakamlarının da 78-79 milyar dolara çıkarılması gündemde bulunuyor. Bu yıl için 51.5 milyar dolarlık ihracat, 75 milyar dolarlık da ithalat programlanmıştı.    

Ayrıca yapılan görüşmelerde 2003 bütçe performansı değerlendirilirken, bütçedeki yüzde 5'lik faiz dışı fazla hedefinin tutacağı, ancak toplam kamudaki yüzde 6.5'lik hedefin tutturulmasında sıkıntı yaşandığı belirlendi.

Şu ana kadar yüzde 6.2'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşıldığı, kuruluşlardan gelecek ek gelirlerle bu rakamın yüzde 6.5'i bulabileceği vurgulanıyor. Telafi edici önlemlere dönük alternatif çalışmaların, IMF ile 7. gözden geçirmenin ikinci bölümünün yapılacağı Şubat ayında müzakere edileceği öğrenildi

Ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2004 Pazartesi 00:00:19
Güncelleme :20 Ocak 2004 Salı 10:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?