20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

IMF'den 3,6 milyar dolar gelecek

Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, gözden geçirme çalışmalarının Ankara ayağını bugün tamamlaması bekleniyor. 

Mevcut stand by anlaşması bitmeden, önceki son gözden geçirme çalışmalarını gerçekleştirmek üzere geçen hafta Perşembe günü Ankara'ya gelen heyet, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek başta olmak üzere, Hazine, Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve DPT'den üst düzey yetkililerle toplantı yaptı.

Türkiye'nin Niyet Mektubu'nun zaten hazır olduğunu vurgulayan yetkililer, bugüne kadar Ankara'da süren görüşmelerde, çalışmaların son bir gözden geçirmesinin yapıldığını belirtiyorlar.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığındaki ekonomi heyetinin, yarın Washington'a giderek IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarına katılacağı belirtilirken, bu çerçevede, görüşmelerin geri kalanının Washington'da sürdürüleceği kaydediliyor.

Bakan Şimşek'in, Washington'da, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile yapacağı görüşmede, Mayıs ayında sona erecek olan mevcut Stand-By'ın yerini alacak alternatifler üzerinde de durulması bekleniyor.

IMF ile yapılması planlanan yeni anlaşma seçenekleri arasında, "program sonrası takip mekanizması" ve mali fon içermeyen "ihtiyati stand-by programı" bulunuyor.

Şimşek, Washington'da, Uluslararası Para ve Maliye Komitesi ile Kalkınma Komitesi toplantılarına katılarak, burada, IMF-Dünya Bankası yetkilileriyle, bazı bakanlarla görüşmelerde bulunacak.

Devlet Bakanı Şimşek'in, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile de görüşmesi bekleniyor.

3,6 milyar dolar gelecek

Bu arada, son iki gözden geçirmenin birleştirilmesiyle, Türkiye, IMF'den geri kalan kredi dilimlerini toplu olarak alabilecek.

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, gözden geçirmeyi onaylaması halinde, Türkiye'ye verilecek kredi miktarında da bir artış olacak.

Daha önce geri kalan kredi dilimleri toplamı 3,4 milyar dolar iken, son hesaplamalara göre, SDR'nin (Özel Çekme Hakkı), döviz kuru sepeti karşısında değer kazanması nedeniyle, alınacak kredi 3,6 milyar dolar olacak.

Niyet mektubuna göre yapılacaklar

IMF'ye verilecek Niyet Mektubu çerçevesinde, yapısal reformların gerçekleştirileceği ve küresel gelişmeler de dikkate alındığında, güçlü bir kamu maliyesine yönelik önlemlerin uygulanacağı ifade ediliyor.

Dış kaynaklı enerji maliyetleri ile emtia fiyatlarındaki artışın, büyüme ve enflasyon üzerindeki telafisi için gerektiğinde önlemler alınabileceği belirtiliyor.

Döviz rezerv yapısı ile bankaların mali bünyelerinin güçlü olduğu ifade ediliyor.

Sosyal güvenlik yasa tasarısının yasalaştırılması, verginin tabana yayılmasını sağlayacak ve gelir idaresini daha da etkinleştirecek adımlar atılmaya devam edileceği, bu kapsamda Maliye Bakanlığı tarafından, Gelir İdaresi bünyesindeki büyük vergi mükellefleri diliminin güçlendirilmesine ve kayıt dışının önüne geçecek tedbirlerin alınmasına devam edileceği vurgulanıyor.

Sosyal güvenlik ve diğer önemli yapısal reformların ardından, istihdamı artırıcı ve kayıtdışılığı azaltıcı reform çalışmalarının gündeme geleceği ve istihdamın destekleneceği ifade ediliyor.

Bütçe disiplinine sadık kalırken, vergi toplama etkinliğinin de artırılacağı kaydediliyor.

aa
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 13:39:18
Güncelleme :9 Nisan 2008 Çarşamba 14:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail kalay IP: 88.246.64.xxx Tarih : 9.04.2008 14:55:45

ekonomimiz iyi ise biz niye faizle para alıyoruz bu düpedüz ekonominin bozukluğunun göstergesidir zaten batmışık birde faiz ödeyeceğiz satılan onca arazinin şirketlerin paraları ne oldu hani yapılan yatırımlar bir bilen varsa şu rakamları versinde bu millet bi aydınlansın değilmi bu para nereye gidecek bilmek umarım hakkımızdır