18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İmza birkaç hafta içinde

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Gümrük Birliği Ek Protokolü’nün birkaç hafta içinde imzalanabileceğini söyledi.

Bahreyn’deki temaslarını tamamlayan Dışişleri Bakanı Gül, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi.

Gül, Lüksemburg Dışişleri Bakanı’nın son görüşmelerinde kendisine AB’nin Protokol’ün imzasına yönelik hazırlıklarını kısa bir sürede bitirebileceğini söylediğini belirtti ve ’’ama bu bir hafta mı alır, iki hafta mı bilemiyorum’’ diye konuştu.

Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayabilmesi için iki önemli konu olduğunu, bunlardan ilkinin reformların devam etmesi ve bu çerçevede gerekli kanunların çıkması olduğunu söyleyen Gül, yeni ceza yasasıyla bu kanunların tamamlanmış olacağını bildirdi.

İkinci konunun Gümrük Birliği’nin yeni üyelere genişletilmesi olduğunu söyleyen Gül, Ek Protokol’ün müzakere edilerek kabul edilebilir bir noktaya getirildiğini vurguladı.

Ankara, protokol metnini 29 martta AB’ye göndermişti

Bu arada Türkiye, Avrupa Birliği ile bir süredir müzakerelerini sürdürdüğü Ankara Anlaşması Ek Protokol metnine mutabakatını bildiren mektubu 29 martta Brüksel’e iletmişti.

Söz konusu metin, AB üyesi ülkelerin Brüksel’deki daimi temsilcilerinden oluşan Daimi Temsilciler Konseyi (COREPER) ve AB dışişleri bakanlarından oluşan AB Genel İşler Konseyi’nin onaylarına sunulacak.

Metnin Avrupa Parlamentosu’nun bilgi ve görüşlerine de aktarılmasının ardından Ankara Anlaşması Uyum Protokolü, AB’nin yürütme organı olan AB Komisyonu ve Türkiye tarafından imzalanacak. Anlaşmanın Türkiye açısından yürürlüğe girmesi için TBMM’nin onayıda gerekiyor. Gerek uyum protokolünün gerek Türkiye’nin göndereceği mektubun müzakereleri daha önce iki taraf arasında yapılmıştı.

Uyum protokolünde Türkiye’nin itirazları sonucu havaalanları ve limanlar, Türkiye’nin resmi dilinin Türkçe olarak yazılması gibi konularda Ankara’nın istediği değişiklikler yapılmış ve Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimini tanımadığına ilişkin bir ifade yer almaması kararlaştırılmıştı.

"KKTC ve Türkiye’nin Kıbrıs tezi açık"

Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ve KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş’ın Ankara’ya yapacakları ziyarete ilişkin bir soru üzerine, KKTC’de seçimlerin yapıldığı ve yeni bir cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatarak, ’’tekrar anavatanla istişare istediler, biz de istedik. Bu ziyaret vesilesiyle politikalarımızı göz geçirip istişarelerde bulunacağız’’ diye konuştu.

KKTC ve Türkiye’nin Kıbrıs konusuna ilişkin tezlerinin açık olduğunun altını çizen Gül, Türkiye ve KKTC’nin çözümden yana olduklarını ancak Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tutumu nedeniyle kalıcı bir çözüme ulaşılamadığına dikkat çekti. Gül, ’’kalıcı çözüm için uğraşlarımıza devam edeceğiz’’ dedi.

Bahreyn’le ekonomik işbirlik

Gül, Bahreyn’de KİT ile ekonomik işbirliğinin çerçevesi anlaşması yaptıklarını söyleyedi ve daha sonra da serbest ticaret anlaşması imzalayacaklarını bildirdi.

Bahreyn’in sağlam yatırım ortamı aradığına dikkat çeken Gül, Türkiye’nin ekonomik potansiyelini anlattığını ve Bahreynli işadamlarının Türkiye’ye gelerek özelleştirme imkanlarını göreceklerini belirtti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2005 Salı 17:40:59
Güncelleme :31 Mayıs 2005 Salı 17:43:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?