24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İmza olmadan müzakereler başlamaz

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, “Türkiye’nin, Gümrük Birliği Prorokolü’nü imzalamasının Avrupa Birliği’ne karşı yükümlülüğü olduğunu” belireterek, “Ya imzalarlar, ya da üyelik müzakereleri başlamaz” dedi.

Rum haber ajansının yabancı medya temsilcilerine verdiği yemekte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papadopulos, “Ankara’nın bu protokolü imzalaması, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmekte ’ilk adım’ olacaktır ve bu normalleşme Kıbrıs sorununu çözme çabalarına yardım edecektir” diye konuştu.

Türkiye’nin gümrük birliği anlaşmasını 10 yeni AB üyesi ülkeye yayan protokolü imzalamasının Türkiye’nin sorunu olduğunu kaydeden Papadopulos, konunun çok basit olduğunu söyledi ve “Ya imzalarlar, ya da üyelik müzakereleri başlamaz” dedi.

AB DAHA FAZLA ROL ÜSTLENMELİ

Papadopulos, “Kıbrıs sorununa görüşmeler yoluyla bir çözüm bulunması çabalarında Avrupa Birliği’nin daha fazla rol üstleneceğine inanıyorum. Bu beni memnun edecektir” dedi.

Tasos Papadopulos, “Annan Planı’nın kabul edileceği yönündeki vaatler sürdükçe, güven verilip görüşler belirtildikçe, BM genel sekreterinin Kıbrıs’la ilgili yeni bir girişim başlatmayı ağırdan alacağını” söyledi.

Papadopulos, bir soruyu yanıtlarken, “BM’den kendisine ulaşan tüm bilgilerin, planının kabul edileceği yönünde güvence, öneri, taahüt almadan genel sekreterin yeni girişim başlatmaya çok istekli olmadığı yönünde olduğunu” kaydetti.

ANNAN PLANI DENGELİ DEĞİL

Rum lider, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, planında sınırlı değişiklikler yapılmasını istediğini, planın dengelerinin korunması gerektiğine inandığını belirterek, “Biz, Annan Planı’nın dengeli olduğu görüşüne katılmıyoruz” dedi.

“Kıbrıs sorununda durgunluk yaşanıp yaşanmadığı” sorusunu yanıtlayan Papadopulos, “ilgili insanlarla, karar alma süreci içindeki insanlarla temasların devam ettiğini, müzakerelerin yeniden başlaması için doğru koşulların oluşacağını umut ettiklerini” söyledi.

Rusya’nın Kıbrıs sorunu konusundaki tavrının sorulması üzerine de Papadopulos, “Rusya’nın ilkeler temelinde ’Kıbrıs’ı desteklediğini ve bunda herhangi bir değişikliğin olduğunu sanmadığını” kaydetti.

ANNAN İLE BİRLİKTE MÜZAKERELERE HAZIRIZ

Papadopulos, Kıbrıs Rum tarafının BM Genel Sekreteri’nin gözetiminde Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat’ın, “kendisiyle görüşmeye, Annan Planı dışında ticaret ve Limasol’da Türk okulu kurulması gibi birçok konuyu görüşmeye hazır olduğu” yönündeki açıklamasıyla ilgili bir soruya karşılık Papadopulos, “Limasol Türk okulu ile ilgili kararı çoktan aldık. Sayın Talat’ın bunu bize söylemesine gerek yok” dedi.

Ticaret konusunun Avrupa Birliği’nde ele alınmakta olduğunu belirten Papadopulos, “Genel sekreterin gözetiminde Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelere hazırız. Tekrarlıyorum, Genel sekreterin gözetiminde” dedi.

“Şimdilik Talat ile bir görüşmeyi faydalı görmüyor musunuz?” şeklindeki bir soruya Papadopulos, “Her görüşme dostça ve faydalıdır, ancak siyasi amaçlar için kullanıldığı zaman Talat’ın imajı dışında düşünecek başka sorumluluklarım da var” dedi.


AA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2005 Salı 21:36:30
Güncelleme :1 Şubat 2005 Salı 22:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?