18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’İncirlik’te 90 nükleer bomba var’

Independent gazetesi ise nükleer silahların yayılmasının engellenmesi konusunun da ele alınacağı NATO toplantısı öncesinde ABD’de yayımlanan bir araştırmanın Washington’u zor durumda bıraktığını yazıyor.

Gazete, merkezi Washington’da bulunan ve silahsızlanmayla çevre konularında faaliyet gösteren ’Natural Resources Defence Council’ adlı bağımsız kuruluşun raporuna dayanarak Amerika’nın, soğuk savaşın üzeriden onca yıl geçmesine rağmen aralarında Türkiye’nin de bulunduğu altı Avrupa ülkesinde 480 nükleer bomba bulundurduğunu belirtiyor.

Independent’a göre, Amerika’daki Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası çerçevesinde ulaşılan belgelerden hazırlanan rapordaki bazı veriler şöyle:

Daha önce Amerika’nın Avrupa’daki üslerinde 200 civarında nükleer bombası olduğu sanılıyordu.

Pentagon yetkilileri, bu bombaların İran ve Suriye’den gelebilecek nükleer tehditlere karşı kullanılacağını söylüyor.

Nükleer bombalardan 150’si Almanya’da, 110’u İngiltere’de bulunuyor. Adana’daki İncirlik Üssü ve İtalya’da 90’ar bomba var. Belçika ve Hollanda’da ise 20’şer nükleer bomba konuşlandırılmış.

Bir savaş durumunda bu bombalardan 300’ünün Amerikan uçakları, 180’inin ise adı geçen ülkelerin hava kuvvetleri tarafından kullanılması planlanmış.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 12:47:36
Güncelleme :11 Şubat 2005 Cuma 00:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?