18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İncirlik’te kelepçe iddiası

Hürriyet'e bilgi veren ABD'li yetkili, İncirlik'e iniş yapan C-17 kargo uçağına yanaşmak isteyen ABD'li askerlerle kriz yaşandığını, direnen bir ABD'li askere kelepçe takıldığını söyledi.


ABD: EVET TAKTILAR

Bu gerginlik sırasında en az bir askeri personelimiz ellerine kelepçe takılarak götürüldü.

GENELKURMAY: TAKMADIK

Piste izinsiz inen uçağı bir süre enterne ettik ama ABD askerlerine kelepçe takmadık.

Hürriyet, İncirlik Üssü’nde Türk ve ABD askerleri arasında yaşanan 10 dakikalık gerginliğin gizli kalan sır perdesini aralıyor.Washington’da Hürriyet’e bilgi veren ABD yetkilisi, İncirlik’e acil iniş yapan C-17 tipi kargo uçağına yanaşmak isteyen ABD’li askerlerle Türk yetkililer arasında kriz yaşandığını, Türk görevlilere direnen bir ABD’li askere kelepçe takıldığını söyledi. Türk Genelkurmay yetkilileri ise izinsiz iniş olayını doğruladılar, ancak kelepçe iddiasını kesin bir dille yalanladılar.

ACİL İNİŞ

Türk ve ABD askeri yetkilileri arasında yaşanan gerginlik adım adım şöyle gelişti:

1.5 ay kadar önce ABD’nin C-17 tipi Globemaster tipi askeri kargo uçağı İncirlik Üssü’ne acil iniş yaptı.

Uçak üsse izinsiz indiği için pistte enterne edildi, Türk komutan ABD personeli dahil kimsenin uçağa yanaşmasına izin vermedi.

Bu yasağa uymayan bir grup ABD’li görevliyle Türk askeri personeli arasında 10 dakika süren bir gerginlik yaşandı.

ENTERNE ETTİK

Hürriyet muhabirine Washington’da bilgi veren üst düzey bir Amerikalı yetkili, ‘Bu gerginlik sırasında en az bir askeri personelimiz ellerine kelepçe takılarak götürüldü’ dedi. Hürriyet’e Ankara’da konuşan bir Genelkurmay yetkilisi ise şunları söyledi: ‘Bir C-17 uçağı emergency (acil durum) inişi yapmak için başvurdu. Uçak İncirlik Üssü’ne izinsiz indiği için doğal olarak enterne edildi. Bir süre konu araştırıldı. Daha sonra Genelkurmay’dan verilen talimat üzerine uçağın enterne durumu kaldırıldı. Bütün bu olaylar sadece 10 dakika sürdü. ABD’li askerlere kelepçe takılması söz konusu değil.’

ASKERLER ÇÖZDÜ

ABD yetkilisi İncirlik Üssü’ndeki kriz hakkında şu yorumu yaptı: ‘İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında ortaya çıkan güvensizliği gösteren tatsız bir durum. İnanın ayrıntıları bize de yansıtmadılar. Askerler arasında yaşandı ve askerler arasında çözüldü. Biz herhangi bir protestoda bulunmadık. Ancak, olay çok tatsız. Her iki taraf arasında ve 1 Mart’tan sonra ortaya çıkan güvensizliği açıkça gösteriyor. Her iki tarafta da, askerler bu olayları unutmuyorlar. Hafızalarına yer ediyor. Bunları mutlaka aşmamız gerekiyor.’

C - 17 Globemaster

Mürettabat: 3

Görevi: Kargo ve asker nakliye uçağı

Maksimum Kargo: 77 ton

Hız: 833 kilometre/saat. Her türlü düz alana inebiliyor


Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 06:16:45
Güncelleme :6 Temmuz 2005 Çarşamba 15:55:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?