19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İngiliz diplomattan Irak uyarısı

Irak son günlerde manşetlerden düştü... Times’ın dış haberler editörü Bronwen Maddox da aynı noktaya parmak basıyor.

Maddox, Irak’la ilgili kötü haberlerin Amerikan gazetelerinin ön sayfalarından düştüğünü belirtiyor, Amerikalıların iktidar devrinden bu yana Irak’ta ortada görünmediğine dikkat çekiyor.

"Tüm bunlar Başkan Bush’un Bağdat sokaklarındaki kanın etkilerinden korunduğu anlamına gelmiyor. Eğer Irak başbakanı Allavi başarısız olur ya da öldürülürse bu Bush’a zarar verir. Ancak yine de Amerikalı seçmene sorarsanız, üç hafta öncesine göre Bağdat’ta yaşananlar ’daha az’ Bush’un savaşı."

Independent’ın birinci sayfasında Robert Fisk, Irak’ı bir başka Afganistan diye niteliyor. Irak hükümetinin başkent dışında bir gücü olmadığını kendi izlenimlerine dayanarak anlatıyor.

Guardian’da yazan İngiltere’nin eski Libya büyükelçisi ve diplomatların Blair’e eleştiri mektubunun ortganizatörlerinden Oliver Miles, "Irak’ta durum iyiye gitmyor, tam bir felaket" diyor.

"Şu anda koyabileceğimiz tek makul hedef, düzenli bir şekilde buradaki bağlarımızı kesmek ve bunu hemen yapmak. Ükeden derhal çıkmak için telaşa düşmeyelim ama artık asker göndermeyelim ve Irak’ın itibarlı bir yönetime kavuşması için her fırsatı kullanalım."

Financial Times’ta yazan Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nden, siyaset bilimi öğretim görevlisi Şlomo Avineri, Irak’taki kaosun altında bir mantık yattığını savunuyor.

Avineri’ye göre "Irak’taki saldırıların amacı net: Tutarlı bir hükümet yapısı olursa bu farklı dini ve etnik gruplar arasında iktidar paylaşımı demek. Bu da tarihi Sünni Arap hegemonyasının sonu demek"

"Irak’taki Sünni Arap ayaklanmasının Orta Doğu’ya da büyük etkisi olabilir. Lübnan hariç bölge ülkelerinin hepsi Sünnilerce yönetiliyor.

Çoğunda Sünniler nüfusça ağırlıkta. Azınlık oldukları yerlerde ise hegemonya kurmuş durumdalar.

Sünniler Irak’ta iktidar tekelini yitirirse hatta Kürtlerin hakları korunur da iki uluslu bir devlet olurlarsa, bu Arap dünyasında bir ilk olacak.

Bu da Irak’taki Sünni Arapların neden dışarıdaki köktenci gruplardan destek aldığını açıklayabilir.

Arap dünyasında tarihi Sünni hegemonyası tehlike altında.

Batılılara mezhep çatışması gibi görünse de, olayı 17. yüzyılda İngiltere’ye ya da Avrupa’ya taşırsanız sorunu anlamak kolaylaşabilir. Katolik ve Protestan gruplar arasındaki kavga dini bir çekişme değil, iktidar kavgasıydı, aynı şey Irak’ta da yaşanıyor."
BBC
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2004 Salı 12:09:52
Güncelleme :20 Temmuz 2004 Salı 12:14:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?