18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İngiltere'de 'Çingeneler Zamanı'

Haber, İngiltere'de yayımlanan Sunday Times gazetesinde özellikle yasa dışı yollardan ülkeye giriş yapılan Dover Limanı'yla, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'dan çingenelerin görüntüleriyle verilmiş. Haber şöyle devam ediyor:

"İngiltere'nin, mayıs ayından itibaren kapılarını eski Komünist ülkelerin yaklaşık 70 milyon vatandaşına açmasından sonra, Doğu Avrupa'dan en az 100 bin çingenenin ülkeye gelmesi bekleniyor. İngiltere, Avrupa Birliği'nin büyük ülkeleri arasında, birliğin 10 yeni üyesinden vatandaşlara, iş sahası açacak tek ülke olacak.

AB'nin yeni üyeleri arasında toplam 1 milyon 700 bin çingenenin de yaşadığı Polonya, Macaristan ve Slovakya da var.

Bu durumdan kaygılanan İngiltere İçişleri Bakanlığı, Uluslararası Göç Örgütü'nden, Çek Cumhuriyeti'nde yeni bir reklam kampanyası başlatmasını istedi. Kampanyada, İngiltere'de toplumun alt kesimindekilerin yaşadığı güçlüklerin sergilenmesi amaçlanıyor.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Vladimir Spidla'ya yazdığı bir mektupta, çingenelerin organize bir şekilde ve göçmen yasalarındaki boşluklardan yararlanarak ülkesine gelmelerinin kabul edilemeyeceğini söylemişti.

Ancak daha önce İngiltere'ye sığınma başvuruları reddedilen çoksayıda Çek çingene, mayıs ayından sonra, yasal olarak İngiltere'ye gitmeyi planlıyor."
BBC Türkçe Servisi internet sitesi
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2004 Pazartesi 13:50:15
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 14:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?