17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İngiltere'nin 'Ilımlı İslam' projesi

Radikal görüşleri ile tanınan Müslüman din adamı Ebu Hamza'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin iade talebi ile tutuklanması ve ülkede 10 bin kadar El Kaide sempatizanı bulunduğu yolundaki haberler ardından, İngiliz pazar gazeteleri ılımlı ve aşırı İslam kavranmlarını uzun uzadıya işliyor.

Observer bir Müslüman derneğinin hazırladığı raporda İngiltere'de İslam düşmanlığının kurumsallaştığının belirtildiğini ve bunun şiddeti tetikleyebileceği uyarısını aktarıyor.

Sunday Times, "Madem Ebu Hamza bu kadar tehlikeliydi neden şimdiye kadar daha sert önlemler alınmadı?" diye soruyor. Gazetenin haberine göre hükümet ılımlı din adamlarını teşvik ve genç Müslümanları kazanmak için de girişim başlatıyor.

"Sunday Times'ın eline geçen 100 sayfayı aşkın belgeye göre, hükümetin dokuz biriminin katkısıyla aşırı islama karşı Contest (Müsabaka) adlı bir proje yürütülüyor.

Plana göre radikal görüşlü yabancı imamlar değerlendirmeden geçecek ve İngiltere'deki yaşam tarzına ayak uydurmamakta direnenlere yasak getirilecek.

Ilımlı liderlere ise mali ve manevi destek verilecek. Ancak bu proje Müslümanların inançları ile batı değerlerini kabul etmelerini sağlayacak şekilde oynanması olarak görülüp tepki çekebilir.

Müslüman cemaatinin önde gelen liderlerinden diğer cemaatlerle ilişkilerini iyileştirmelerinin istenmesi ve terörü kınama konusunda daha gür sesle konuşmaları yolunda telkinde bulunulması da planlar arasında.

Gençler arasında terör örgütü ve aşırı görüşlerin destek bulamaması için kökene inmek gerekiyor. Araştırmalara göre Müslüman gençlerin işsiz kalma oranı İngiltere toplumunun geri kalanına göre üç kat fazla. Bu nedenle işsizlik sorununun çözülmesi gerektiği belirtiliyor.

İş yerlerinde ibadet için düzenlemeler yapılması ve ipotek sisteminde faize alternatifler oluşturulması da düşünülüyor.

Müslümanların ılımlı gazete, radyo ve televizyonlarına mali kaynak sağlanması ve genç Müslümanlar arasından belirlenecek 'elçi'lerle İngiltere'nin Müslüman dostu olduğu imajının yayılması da planlar arasında."
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2004 Pazar 16:12:18
Güncelleme :31 Mayıs 2004 Pazartesi 01:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?