24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İngiltere’ye İncirlik izni

ABD’nin İncirlik taleplerini gündemin alt sıralarında tutan hükümetin, Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralacak İngiltere’ye İncirlik için izin verdiği bildiriliyor.


Vatan Gazetesi’nin haberine göre, ABD’nin İncirlik konusundaki acil beklentisi olan "daha geniş ve esnek kullanım" talebine Dışişleri ve Genelkurmay’ın olumlu görüşüne rağmen 9 aydır yanıt vermeyen AKP hükümeti, İngiltere’nin "İncirlik’ten askeri nakliyat" talebine jet hızıyla izin çıkardı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün kısa bir süre önce gerçekleştirdiği Londra ziyareti sırasında İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’a, "İncirlik talebinize olumlu yanıt veriyoruz" mesajını ilettiği öğrenildi.

İngiltere böylece, Trabzon, Konya ve Esenboğa’dan sonra İncirlik’ten Irak ve Afganistan’a C-17 askeri kargo uçakları ile askeri nakliyat gerçekleştirme yetkisine sahip oldu.

İki ülke arasındaki görüşmeler Ocak ayında İngiltere’nin talebiyle başladı. Talepte, Afganistan ve Irak’a uçan İngiliz askeri uçaklarının İncirlik’i kullanabilmeleri ve askeri nakliyat yapabilmeleri beklentilerine yer verildi.

Türk tarafı, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay’da iki aylık değerlendirmelerin ardından talebi olumlu buldu. Resmi yanıt 14 Mart’ta ingiltere’ye giden Abdullah Gül tarafından iletildi. İznin detayları şöyle:

İncirlik’i Irak ve Afganistan operasyonları için kullanmak isteyen İngiltere C-17 askeri kargo uçakları ile askeri nakliyat yapacak.

C-17 uçaklarının uçuşları geceleri gerçekleşecek. İncirlik’te İngiliz askerlerinin kısa süreli konaklamalarına imkan sağlanacak.

Uçaklar geliş ve gidiş öncesinde sadece Türk tarafına bildirimde bulunacak.

İzin bir yıl süreyle geçerli olacak.

Öte yandan dün Fas’ta basın toplantısı düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan ABD’nin İncirlik talepleri konusunda da olumluydu. Erdoğan, "Müttefik bir ülkeye NATO ve insani yardım çerçevesinde destek verebiliriz. Ancak tüm taleplerin karşılanması mümkün olmaz" dedi.


VATAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 13:57:36
Güncelleme :1 Nisan 2005 Cuma 13:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?