19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İnsanlığın utandığı an

İsrail ordusunun Gazze operasyonunda net olan tek şey sivil ölümleri. Dün 20’si çocuk, 50 kişiyle toplam ölü sayısı 555’e ulaştı. Kuşattığı Gazze kentini ele geçirmek için dün üç koldan saldıran İsrail, geri çekilmek zorunda kaldı

Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıları 10’uncu gününde daha da yoğunlaştırarak sürdüren İsrail ordusunun, operasyonun 3. aşaması çerçevesinde Gazze kentini ele geçirmek için giriştiği taarruzun başarıya ulaşamadığı bildirildi. Dün akşam karanlığın çökmesiyle yoğun hava ve tank bombardımanın desteğiyle kuşattığı Gazze’ye kuzey ve kuzeydoğuyla doğudan saldırıya geçen İsrail özel birliklerinin, Hamas’ın askeri kanatları, Kassam, Kudüs ve Aksa tugaylarının direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldıkları belirtildi.

Bazı kaynaklar, İsrail özel birliklerinin Hamas’ın pususuna düştüğünden geri çekilmek zorunda kaldığını bildirdi.
İsrail ordusunun, bölgeye yabancı gazetecilerin girmesine izin vermediği için can kaybıyla ilgili net bir bilgi edinmenin de zor olduğu kaydedildi. İsrail TV’si 2. kanal da Hamas’ın, dün gece Aşkelon’a 4 roket fırlattığını duyurdu.

İsrail hava, deniz ve kara kuvvetleri dün de Gazze’yi bombardıman altında tuttu. Dünkü saldırılarda 20’si çocuk, 7’si kadın olmak üzere en az 50 kişi ölürken, “Dökme Kurşun Operasyonu”nun başladığı 27 Aralık’tan bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 555’e ulaştı, yaralı da 2700’ü geçti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Hamas’ın “çok ağır bir darbe aldığını”, ancak operasyonun, hedefe ulaşıncaya kadar süreceğini söyledi.

Hamas: 10 İsrail askerini öldürdük
El Cezire ve El Arabiye TV’leri güvenilir kaynaklara dayanarak, dün pusuya düşürülen İsrail askerlerinden 4’ünün öldüğünü, 30’unun da yaralandığını aktardı. Hamas ise 10 İsrail askerinin öldüğünü iddia etti. İsrail ordu sözcüsü ise, hava saldırılarının ardından başlayan kara harekâtında onlarca Hamas militanının öldürüldüğünü, 1 İsrail askerinin öldüğünü, 2’sinin durumu ağır 55 askerin yaralandığını açıkladı.
Görgü tanıkları, İsrail kuvvetlerinin, Beyt Lahya’nın iç kesimlerine doğru ilerlediğini ve burada yaşayanlara bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulunduğunu söylediler. Gazze kentini ele geçirme girişiminde bulunan İsrail kuvvetlerinin, kenti neredeyse tamamen çembere aldığı ve Gazze Şeridi’ndeki diğer kesimlerle bağlantısını sağlayan yolları kontrol altına aldığı belirtiliyor.

Bağlantı kesildi
İsrail ordusunun Gazze’deki şiddetli bombardımanı, tüm bölgede hayatı felce uğratırken, elektrik ve su şebekelerinin yanı sıra telefon hatları da büyük hasar gördü. Gazze Şeridi’nin dünya ile haberleşme bağlantısının kopmak üzere olduğu belirtiliyor. Gazzelilerin çoğunun cep telefonları çalışmıyor, özellikle kuzey bölgelerinde ev telefonlarının da yüzde 90’ının kesildiği kaydediliyor. Telefon şebekelerinde meydana gelen ağır hasarı tamir etmenin de yoğun bombardıman altında mümkün olmadığı belirtiliyor.

‘İsrailli sivillere saldırın’
İsrail’in Gazze’ye operasyon başlatmasıyla gizlenen ve nadiren halka seslenen Hamas liderlerinden Mahmud Zahar ise Filistinlilere, Gazze Şeridi’ne giren İsrail kuvvetlerine karşı direnmeleri çağrısında bulundu ve zafer vadetti. Zahar, El Aksa TV’sinde yayınlanan açıklamasında, İsrailli sivillere yönelik saldırıların artmasını istedi.

Kadınlar ve çocuklar etkileniyor
Öte yandan, UNICEF, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırmasıyla ortaya çıkan insanlık dramından, en fazla kadın ve çocukların zarar gördüğünü belirtti.
UNICEF Ortadoğu yöneticisi Sigrid Kaag, Amman’da düzenlediği basın toplantısında, “Gazzeli gençler ve çocuklar, sadece her insanın yararlanması gereken insan haklarından mahrum kalmıyor, aynı zamanda çocukların özel haklarının da reddedildiğini görüyorlar” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 07:37:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BAGER IP: 88.247.65.xxx Tarih : 6.01.2009 12:17:06

BU İNSANLIK DIŞI BİR MANZARA İSRAİLİ ŞİDDETLE NEFRETLE KINIYORUM DÜNYA BUNA SESİZ KALMAMALI