24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İnternette mail yolu ile çalışan sahtekarlara dikkat!

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde bilişimi kullanan bazı uyanıklar akıl almaz sahtekarlıkları tezgahlıyor. Türkiye’de büyük bir bankanın ismini kullanarak internet üzerinden masum insanları soyan uyanıklar, servetlerine servet katmaya devam ediyor. İşte bu inanılmaz sahtekarlığın perde arkası:

"Gireceğiniz siteye direk ’browser’a yazın’ diye bir mail atılarak açıklama olarak da şunlar veriliyor: Örnegin size bir mail geliyor. İlk bakışta Garanti Bankası’ndan gelen bir mailmiş gibi görünüyor. Mesela, ’kampanya@milkazangaranti.com’ şeklinde gelen mail’in içeriğinde bir kampanyadan bahsediliyor: ’Fırsattan hemen yararlanmak istiyorsanız aşağıdaki linkten şubeye girin, 10 milyonluk havale işlemi yapın 400 milyon kazanın.’ Mail’de verilen linki tıkladığınızda ’www.garanti.com.tr’ye gitmişsiniz gibi gözüküyor, yani adres bardaki URL doğru gözüküyor. Girilen site sanki Garanti Bankası’nın sitesiymiş gibi görünsede aslında ’kopyası’ndan başka bir şey değil. Ama siz bunu farkedemiyorsunuz. Ve Garanti Bankası’nın sitesine girer gibi şifre ve parolanızı giriyosunuz tabi... Bir anda ’sistem hatası’ gibi bir takım mesajlar geliyor ve bu arada şifre ile parolanız çoktan dolandırıcıların eline geçmiş oluyor. Çünkü esasında ilk gelen mail’de kliklediğiniz site dolandırıcıların kopyaladığı sahte bir site, yani sizin düşündüğünüz gibi gerçek "www.garanti.com.tr" sitesi değil."

Bilgisayar uzmanları, bu şekilde gelen mail’lerdeki linkleri tıklayıp, kesinlikle şifre ve parola girilmemesi konusunda vatandaşları uyararak, "Nüfüsunun üçte ikisinin bir işi olmadan ’geçindiği’ bu ülkede artık dolandırıcılığın binbir türlüsü, hiç akla gelmeyecek yöntemler her an işte, evde, sokakta, trafikte her yerde karşımıza çıkabilir. Çok, ama çok uyanık olmak gerekiyor" diye konuştular.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2003 Çarşamba 00:00:31
Güncelleme :31 Aralık 2003 Çarşamba 18:34:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?