18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İntihar değerlendiriliyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Akgül, Gevaş İlçesi'nde kayalık bölgeden geçmek isteyen sürüden 450 koyunun telef olma olayını, sürü psikolojisi içerisinde rehberin yanlış yönlendirilmesinin etkili olduğunu ve rehber durumundaki hayvanın da yaz hastalığına yakalanmış olma riskinin yüksek olduğunu kaydetti.

YYÜ Veterinerlik Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde İHA Muhabirlerini soruları cevaplandıran YYÜ Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Akgül, insanlarda olduğu gibi hayvanlarında bir psikolojiye sahip olduğunu ve olayı bu psikoloji içerisinde değerlendirmek gerektiğini ifade etti. Sürünün bu şekilde bir bunalıma girmesinin sebeplerini araştırırken, hayvanları bu tehlikenin içine atan bir rehberin söz konusunu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akgül, "Bu rehberin çok büyük bir ihtimalle bölgemezdeki hayvanlarda yaşanan mevsimsel hastalıklara yakalanmış olma ihtimali çok yüksek. Çünkü yaz hastalığı dediğimiz bu mevsimsel hastalıklarda yakalanmış olan hayvan bilinçsiz bir şekilde hareket eder. Bu rehberin büyük bir ihtimalle bu hastalığa bağlı olarak böyle bir yönelim içerisine girmiş olabilileceği ve karşısındaki tehlikeyi fark etmeden böyle bir şeyin içine girmiş olabileceğini ve arkasında diğer hayvanlarında buna yönelik olarak bu tehlikenin içine kendilerini attıklarını düşünüyorum" dedi.

Hayvanlarda sürü psikolojisine yönelik hareket şeklinin çok gelişmiş durumda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akgül, sürünün önündeki hayvanların hareket tarzlarına göre kendi hareketlerini bilinçsiz bir şekilde farkından olmadan yönlendirebilirleceğini kaydetti. Olayın bu şekilde meydana geldiğini tahmin ettiğini anlatan Prof. Dr. Akgül, "Hastalığa yakalanmış olan hayvanın sürünün önünde yürüyerek tehlike veya uçurumun farkından olmadan kendisini burada aşağıya bırakması ve bunu takip eden hayvanlarda korku ve paniğe kapılarak bunun arkasında bu tehlikeye yöneldiler. Yoksa bir hayvanın intiharı söz konusu olsa bile bütün hayvanların bir anda intiharı düşünmeleri söz konusu değildir. Bu kesinlikle psikolojik bir ortak hareket çerçevesi içerisinde gerçekleşmiş" diye belirtti.

Yaz hastalığına yakalanmış olan hayvanın önemli bulgularından bir tanesinin de bilinçsiz şekilde hareket etmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akgül, psikolojik olarak hayvanlar aynı insanlar gibi olduklarını kendilerini her zaman tehlikelerden koruduklarını söyledi. Prof. Dr. Akgül, "Bir tanesinin koruma bilincini kaybetmiş olabilir. Ama diğer koyunların bunu yapması mümkün değildir. Dolayısıyla bu olayı toplu bir intihar olarak değirlendirmek mümkün değildir. Bu güne kadar literatür bilgi içerisinde hayvanların intihar ettiklerine dair bir bilgiye rastlamadık. Hayvanlar en az insanlar kadar kendi yaşamlarını kıymetli bulurlar. Onlara yönelen tehlikelere tepkiyle karşılık verirler. Ben intiharı bu olayda düşünmüyorum. Bir sürü psikolyojisi içerisinde rehberin yanlış yönlendirilmesinin bu işte etkili olduğunu düşünüyornum. Rehberinde büyük bir ihtimalle yaz hastalığına yakalanmış olma riski yüksektir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2005 Salı 09:07:19
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 09:16:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?