17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak bölünmeye doğru gidiyor

Irak’ta 30 Ocak 2005’te yapılması kararlaştırılan seçimleri İngiliz gazetesi Financial Times bugünkü sayısında başyazısına taşıdı. Gazeteye göre Felluce deneyimi, seçimlerin Sünni bölgelerinde yapılamayacağını ortaya koyuyor. Financial Times, bugün Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenecek Irak konulu uluslararası konferansın son şans olduğu kanısında.

"Irak iç savaşa ve bölünmeye doğru sürüklenirken, bu toplantı ülkenin geleceğini kurtaracak bir uzlaşı için son şans olabilir. Amerika, siyasi-askeri stratejisini değiştirerek, işgale direnen Sünni milliyetçiler ile işbirliğine gitmek zorunda.

Böylece Irak’ı batıya karşı mücadelelerinde bir zemin olarak gören cihat savaşçılarını da izole etmiş olur.

Sünnilerin katılmadığı bir seçim meşrutiyetini kaybeder. Ülke, kontrolü imkansız bir mezhep savaşına girebilir. Böylesi bir çatışma, İran, Suudi Arabistan, Suriye ve Türkiye’yi de içine çekecektir.

Ve Irak’taki seçimlerin güvenliğini tehlikeye düşüren bir başka durum."

Independent gazetesi ise haberinde, 30 Ocak’ta yapılacağı ilan edilen seçimlerin kampanya döneminin, hac mevsimine denk geleceğine dikkat çekiyor.

Pakistan, Afganistan ve İran gibi ülkelerden hacı adaylarının, Irak üzerinden Mekke’ye ulaşacağını hatırlatan gazete, bunların arasına saklanabilecek militanların, seçim güvenliğini tehlikeye düşürebileceğine işaret ediyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 08:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?