19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak işgali, 1. yıldönümünde tüm dünyada protesto edildi

Irak savaşının birinci yıldönümünde dünyanın dört bir yanındaki kentlerde savaş karşıtı gösteriler düzenleniyor. Ancak gösterilere katılanların sayısında geçen yılki büyük gösterilere oranla bir azalma olduğu gözleniyor.

En büyük gösyerilerden biri, on binlerce kişinin sokaklarda yürüyüş yaptığı Roma'da gerçekleşti. Londra'da ise daha küçük çaplı bir gösteri yapıldı.

Londra'da iki gösterici parlamento binasındaki Big Ben saat kulesine tırmandı. Günün ilerleyen saatlerinde New York ve diğer Amerikan şehirlerinde de protesto gösterilerinin yapılması bekleniyor.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan savaşın yıldönümünde Irak'ta herhangi bir kutlama gösteri planlanmadı.

Muhabirler, Irak halkının büyük bir bölümünün, Saddam Hüseyin iktidarının sona ermiş olmasından memnunluk duymasına rağmen Irak'taki işgal güçlerinin çekilmesini ve bir an önce kendi hükümetlerini kurmayı beklediklerini bildiriyor.

Savaşın üzerinden geçen bir yıla rağmen uzmanlar, şiddetin sürdüğüne ve istikrarsızlığın Irak için en büyük tehdit olduğuna dikkat çekiyorlar.

Irak'taki İngiltere Temsilcisi Sir Jeremy Greenstock Irak halkının Saddm Hüseyin rejiminin devrilmesini desteklediklerini söyledi.

Japonya, Avustralya ve Hindistan'daki gösteriler ise sona erdi. Avustralya'da düzenlenen yürüyüşte göstericiler, Irak'taki Avustralya askerlerinin geri dönmesi çağrısında bulundu.

Başta New York olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diğer kentlerde de gösteriler düzenlenecek. Gösterilerin düzenleyicileri, New York'ta on binlerce kişinin katılımını bekledikleri yürüyüşte Irak'taki ABD askerlerinin geri dönmesini isteyeceklerini belirtiyorlar.

ABD ordusunun Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Irak'a girişinin 1. yıldönümü, Avustralya'dan İngiltere'ye, İspanya'dan Japonya'ya ve Güney Kore'ye dek protesto ediliyor.

"Irak savaşının yanlışlığı ve ülkenin çektiği acılar", Japonya'nın başkenti Tokyo, Güney Kore'nin başkenti Seul ve Avustralya'nın Sydney kentlerinde binlerce insanın katılımıyla "Amerikan askeri ve diğer milletlerin askerleri Irak'tan çekilsin" pankartlarıyla belirtildi.

İspanya'da 11 Mart günü başkent Madrid'de trenlerde patlayan bombaların öldürdüğü 202 insanın acısı tüm ulusu sarsarken, büyük gösterilerin Amerika kıtası ve İngiltere'ye de yayılması bekleniyor.

Avustralya'nın Sydney kentinde de geçen yıl 200 bin kişinin katıldığı çapta olmasa da Amerikan hükümeti ve Irak savaşına karşı gösteri düzenlendi.

SANSURSUZ.COM - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 20 Mart 2004 Cumartesi 18:01:29
Güncelleme :20 Mart 2004 Cumartesi 18:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?