18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak polisini Türkiye eğitecek

NATO zirvesinden dün çıkan karar çerçevesinde rol üstlenen Türkiye, Irak polisini eğitecek. Eğitimin hem Irak içinde hem de dışında verilmesi bekleniyor.

İstanbul Zirvesi’nde Irak’ta güvenlik kuvvetlerinin eğitimi konusunda NATO’nun Irak hükümetine yardım kararı alması nedeniyle Türkiye de devreye girecek. Irak’a asker göndermeyen Türkiye, Irak polisini eğitecek.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, bu eğitimin büyük bir olasılıkla hem Irak’ın içinde hem de dışında gerçekleşmesinin benimsendiğini söylerken, Türkiye’nin eğitim faaliyetini nerede yürüteceğinin ise henüz belirlenmediğini kaydetti. ‘Türkiye de NATO’nun aldığı karar çerçevesinde polis eğitimi ile ilgili bir karar alacak’ diye konuşan aynı yetkili, ‘Eğitimin nerede verilecegine dair henüz son karar yok ama teamül hem Irak’ın içinde hem de dışında verilmesi yönünde’ dedi.

NATO’nun aldığı bu karar doğrultusunda Türkiye’nin Irak’a asker göndermesinin ise kesinlikle söz konusu olmadığı bildirildi. Nitekim Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile dün yaptığı ikili görüşme sırasında net bir dille, ‘Kesinlikle Irak’a asker gönderme düşüncemiz yok’ dediği belirtildi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Irak hükümetinin askerlerinin eğitimine yardımcı olma kararı aldık" dedi.


NATO’nun 17. devlet ve hükümet başkanları zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam ediyor. Nihai bildirgenin yayımlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Irak hükümetinin askerlerinin eğitimine yardımcı olma kararı aldık. Nerelerde ve nasıl yardım sağlanacağını, Bağdat ve üyeler kararlaştıracak. Üyeler, Irak’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına destek olacak. Irak’ta özgürlük, demokrasi ve insan haklarının bütün Irak halkı için pekiştirilmesine çalışacaklar. Irak güvenlik güçlerinin eğitimi ve onların kendi güvenlik kurumlarını geliştirmeleri, bundan sonra yabancı güçlere ihtiyaç duyulmamasını sağlayacak. Bu, hepimizin istediği bir hedef, önümüzdeki günlerde NATO da bunun olması için çalışacağız. Kültürler ve bölgeler arası daha güçlü ilişkiler kurma amacındayız ve Türkiye, bunun bir başarı olacağını ispatlıyor. Kuzey Afrika, Ürdün ve İsrail’le ilişkileri pekiştirme kararı aldık. Akdeniz diyalogunu daha pratik kılacağız. daha somut işbirliğine dayalı kılacağız, ortak operasyonlar da düzenlenecek" dedi.


Scheffer, Ortadoğu’daki ülkelerin isteği doğrultusunda bir güvenlik diyalogu kurulacağını söyledi. İki taraflı çıkarı kollayacak bir öneri bulunduğunu belirten Scheffer, "Bu ittifaktaki ilişkilerin daha güçlendirilmesi gerekiyor. Ortak bir güvenliğin sağlanabilmesi hedeflenecek. Üyeler, Bosna Hersek’te yeni bir gücün oluşmasına karar verdi. Hükümet başkanları, devlet başkanları bir önlemler paketinin uygulanması için talimatlarda bulunacaklar. Hükümet ve devlet başkanları askeri transformasyonu da ele alıyorlar. Bu sadece bir etkinlik değil, bir süreç. Değişim süreçlerine rağmen NATO, özgürlüğün korunmasında vazgeçilmez unsurdur" diye konuştu. Schefer, şöyle dedi:


"Askerlerin eğitimi hem Irak içinde, hem Irak dışında olacak. Hükümet ve devlet başkanlarından tam destek aldım. İttifakın siyasi taahhüdü çok çok önemli. Bu taahhüt çok etkin bir biçimde kendini açığa veriyor ve gerekli kaynaklara da bu şekilde ulaşabiliyoruz. Hükümet ve devlet başkanlarının tam desteğine sahibim. Bu desteği sağlamak, temel hedeflerinden biriydi."


Savaş suçlarıyla ilgili bir soru üzerine NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Savaş suçlarıyla ilgili yargılananlar tutuklanmalı ve Lahey’e gönderilmeli. Bu süreç devam edecek. Savaş suçluları Lahey’e gönderilmediler diye hayal kırıklığına uğradım" dedi.


Scheffer, Irak askerlerinin durumunun sorulması üzerine, "16 NATO üyesi ülkenin Irak’ta güçleri var. Bu eğitimin nasıl şekilleneceğini bilemiyoruz, sadece Irak hükümeti sorumlu olacak. Ne olacağına Irak hükümeti karar verecek. NATO bunu kararlaştırmayacak ama NATO’nun rolü olacaktır" diye konuştu.


Scheffer, "Türkiye’nin askerlerin eğitilmesinde merkeze dönüşmesi mümkün mü?" sorusu üzerine, "İsmim Erdoğan olsaydı bunu cevaplayabilirdim. Türkiye, herhangi bir NATO tartışmasında olduğu gibi bunda da aktif fikir bildirdi. Bu, Türk hükümetinin alacağı bir karar" ifadelerini kullandı. Scheffer son olarak, yayımlanan nihai bildirgeden memnun olduğunu söyledi.

İHA - HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2004 Salı 02:47:35
Güncelleme :29 Haziran 2004 Salı 22:57:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?