18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak savaşı El Kaide'yi daha cazip kıldı

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nün raporuna göre, El Kaide'nin yaklaşık 2000 üyesi ve lider kadrosunun yarısından çoğu öldürüldü ya da yakalandı. Ancak örgütün hala, şiddetli saldırılar düzenlemeye hazır, 18 binden fazla militanı var.

Enstitü, El Kaide'nin, militan ağını koruyabilecek finansmana da sahip olduğunu söylüyor.

Kuruluşun raporuna bakılırsa, Irak'ta binden fazla aktif El Kaide militanı bulunuyor. Ülkede 30 Haziran'da egemenliği devralacak hükümetin önündeki en önemli sorunlardan biri de, Irak'ta özel milislerin ortaya çıkması.

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü, El Kaide ve ona bağlı yerel örgütlerin, önümüzdeki aylar ve sonrasında da sivillere saldırı düzenlemelerinin beklendiğini belirtiyor. Burada özellikle saldırıya maruz kalabileceği belirtilen siviller ise Amerikalılar, Avruplaılar ve İsrailliler.

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'ne göre, Madrid saldırıları, Afganistan'daki üssünü kaybetmesi sonrası, El Kaide'nin yeniden toparlandığını gösterdi. Örgüt gözlerini, Amerika Birleşik Devletleri ve onun en yakın Batılı müttefiklerine çevirdi.

Enstitünün raporunda, El Kaide'nin 60'ın üzerinde ülkede faaliyet gösterdiği ve gelecekte kitle imha silahlarıyla da saldırı düzenleyebileceği belirtiliyor. Ayrıca İslam ve Batı dünyaları arasındaki ilişkiye de dikkat çekiliyor. Bush yönetiminin, 11 Eylül saldırılarının, Amerika'nın kendini dünyanın diğer ülkelerinden daha iyi ve önemli görmesine, şiddetli bir yanıt olduğunu, tamamen kavrayamadığını vurgulanıyor.

Enstitünün Washington'a mesajı ise şu: "Amerika gönülleri kazanmak için, tek taraflı görünen politikalarını azaltmalı."
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2004 Salı 18:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?